Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Rusya'da kişi başına gelir düşüşte

Rusya'da kişi başına gelir düşüşte

Rusya'da ekonomik büyümeye ve petrol fiyatlarındaki artışa rağmen kişi başına düşen gerçek gelirde geçen yıla kıyasla yüzde 3 oranında düşüş olduğu belirtildi

Giriş: 03 Mayıs 2011, Salı 22:44
Güncelleme: 03 Mayıs 2011, Salı 22:44

Rus Nezavisimaya gazetesinde yayımlanan haberde, Rusya'daki tüketici fiyatlarının Ocak ve Nisan ayları arasında yüzde 4,2, son 12 ayda ise yüzde 9,5 oranında artış gösterdiği belirtilerek, "Bu da nominal maaşları veya emekli aylıkları yüzde 9,5 oranında artmayan Rusların gelirlerinin düşmesi anlamına geliyor" denildi.

Haberde, şu ana kadar iyimser tahminlerde bulunan ve gerçek gelirlerde düşüş olmadığını açıklayan Federal İstatistik Komitesi'nin (Rosstat) bu yöndeki raporunun (gerçek gelirlerde düşüş) alışıldık bir şey olmadığı belirtilerek, "Resmi raporlarda en kötü ekonomik koşullarda, sanayi durgunlukta, gizli işsizlik, yüksek enflasyon ve artan fatura bedellerinin yaşandığı dönemlerde bile gerçek gelirlerin arttığına dair raporlar yayınlanırdı. Analistler bu durumun hükümetin ayrıcalıklı olmayan grupları destekleme politikası sonucunda ortaya çıktığına inanıyorlar. Çünkü hükümet bu gruba Rosstat'ın raporunun doğruluğunu esas alarak destekte bulunacak" ifadesine yer verildi.

Hükümet yetkililerinin ekonomik düzelme ve sosyal gelişme olduğu yönünde açıklamalar yaptığı dönemde Rosstat'ın raporunun sürpriz olduğu vurgulanan haberde, şu ifadelere yer verildi:

"Ülke ekonomisi yüzde 4 büyürken ve petrol fiyatları artarken gerçek gelirler neden düşüyor? Analistlerin çoğu bu duruma enflasyonu gerekçe gösteriyor. Fiyat artışları daha çok gıda ve bir ailenin daha sonraya ertelenemeyecek temel ihtiyaçlarını etkiledi. Bu giderler aile bütçesinin büyük bölümünü oluşturuyor ve diğer ürünlere talebin azalmasına neden oluyor. Temel ihtiyaç ürünleri dışındaki ürünlerin fiyatında çok az artış oluyor. Bu da enflasyon oranının resmi olarak az bir şekilde arttığının gösterilmesine yol açıyor. Ortaya çıkan ortalama enflasyon oranı, enflasyonun insanların bütçesini gerçekte nasıl etkilediğini ortaya koyan veriler değil. Gıda fiyatları Mart 2010-Mart 2011 arasında yüzde 16,2 oranında arttı. İnsanların nominal ücretleri yüzde 9 oranında artarken temel tüketim ürünleri için giderleri yüzde 15 oranında arttı. Rusya'nın değişik bölgelerinde nüfusun çoğunluğunu oluşturan düşük gelirli aileler gerçek gelirlerinin 6'da 1'ini kaybetti. Orta gelir grubundaki ailelerin de gıda ve temel hane içi tüketim malzemeleri fiyatındaki giderlerinde artış var."

Haberde, artan petrol fiyatlarının bütçe açısından olumlu olduğu, ancak enflasyonu tırmandırdığı vurgulanan haberde, "Yüksek petrol fiyatları enerji ve yakıt sektöründeki hissedarların, çalışanların gelirlerinin artmasına neden oluyor, ancak ekonominin geri kalanının üzerinde olumsuz etkisi var. Artan petrol ve enerji fiyatları enflasyonun artmasına neden oluyor ve tüketici piyasasının düşmesine, işçi maliyetlerinin artmasına neden oluyor" ifadelerine yer verildi.

Gazete, gerçek gelirlerin düşmesinin bir diğer nedeninin de kamu harcamalarındaki yolsuzluk ve etkisiz kullanımdan kaynaklandığını belirterek, ev inşaatının metre kare maliyetinin 2 bin dolar ve 1 kilometrelik yol inşaat maliyetinin de 15 milyon dolar olduğuna dikkat çekti.