Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Borsası, hükümetin enflasyonu en önemli sorun ilan etmesinin ardından parasal sıkılaştırmanın artabileceği sinyali vermesi üzerine düştü.

Jiangxi Copper Co. ve PetroChina Co., metal ve petrol fiyatlarındaki gevşemenin etkisiyle yüzde 1'in üzerinde değer kaybetti. Yanzhou Coal Mining Co., Goldman Sachs'ın termal kömür fiyatlarını indirebileceğini söylemesinin ardından haftalık en sert kaybını gerçekleştirdi. China Vanke Co. ve China Citic Bank Corp., China Securities gazetesinin merkez bankasının bu ay da munzam karşılıkları artıracağını, Shanghai Securities gazetesinin ise konut alımlarını yavaşlatmak üzere önlemlerin artırılacağını yazmasının ardından düşüş kaydetti.

Hükümetin enflasyon önlemlerini önceliği haline getirdiğini belirten Dazhong Insurance Co.'nun fon yöneticilerinden Wu Kan, "Çin'in ekonomik büyümesi yavaşlama sinyalleri veriyor. Ancak bu, hükümeti enflasyonu daha fazla parasal sıkılaştırmayla kontrol altına almaya çalışmaktan vazgeçirmeyecektir" dedi.

Şanghay Bileşik Endeksi, yüzde 1.4 değer kaybederek 2,892.29 puana geriledi. CSI 300 Endeksi de yüzde 1.6 kayıpla 3,159.45 puandan işlem gördü.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, hızlanan enflasyonun faiz artışlarını yoğunlaştırabileceğine ilişkin endişelerin etkisiyle yüzde 0.7 değer kaybetti.

Hindistan Merkez Bankası dün faiz oranlarını beklenmedik bir şekilde 50 baz puan artırdı. Çin Merkez Bankası ise Ekim ayından bu yana politika faizini 4 kez artırdı.

Çin'in sıkılaştırma önlemleri, dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisinin büyüme hızını yavaşlatsa da, hükümet para politikasını sıkılaştırmaya devam ediyor. Çin'de satın alma yöneticileri endeksi PMI'si Nisan'da 53.4'ten 52.9'a geriledi.