Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya paraları, Güney Kore wonu ve Filipin pezosu öncülüğünde ikinci gününde de geriledi. Asya paralarındaki düşüşte, traderların fiyat dalgalanmalarını tahmin etmek üzere kullandığı teknik göstergelerin dolarda sıçrama olacağına işaret etmesi etkili oldu.

Güney Kore wonu, ülkenin Nisan ayında ihracatlarının rekor seviyeye tırmanmasıyla bu hafta 32 ayın en yükseğine çıktı. Filipin pezosu da 2 Mayıs'ta faizlerin artacağına ilişkin spekülasyon üzerine 6 ayın zirvesine tırmanmıştı. Won, Tayvan doları ve Malezya ringgitinin göreceli değer endeksi bu hafta 30'un altına düşerek, son günlerde kaydedilen kazançların çok fazla olduğuna da işaret etti.

İnsanların Asya'daki long pozisyonlarını artırdığına dikkat çeken Societe Generale SA'nın piyasa analistlerinden Cliff Tan, bu hafta bir miktar konsolidasyon görülebileceğini, ancak bunun aynı zamanda "düzeltme" olarak da algılanabileceğini belirtti.

Won, ABD doları karşısında yüzde 0.5 kayıpla 1,074.65 seviyesine geriledi. Filipin pezosu ve Tayland bahtı yüzde 0.2'şer değer kaybederek, ABD doları karşısında sırasıyla 42.990 ve 30.06'dan işlem gördü. Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi, ikinci gününde de düştü.

Malezya ve Filipinli merkez bankası yetkilileri yarın faiz kararı verecek. Ekonomistler, Malezya'nın faiz oranlarını yüzde 2.75'te sabit bırakacağını, Filipin'in ise 25 baz puanlık artışa gideceğini düşünüyor.