Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gün boyu ekside işlem gören endeks kontratları yarı iletken çip üreticilerinde yaşanan büyük çaplı birleşme ve satın alma haberlerine kulak asmadı. Önce 198 bin artması beklenen özel sektör istihdam verisinin beklentilerin altında ve 178 bin kişi olarak açıklanmasının ardından da ISM İmalat Dışı Endeksi’nin tahminlerin hayli altında gelmesi Borsalara satış getirdi.

Diğer yandan petrol fiyatlarında ve emtia endekslerinde görülen sert satışlar da hisseleri aşağı çekiyor. S&P 500 Endeksi % 0.77’lik kayıpla 1.346 puana çekilirken, Dow Jones Endeksi ise % 0.83 düşüşle 12.701 puana indi. ABD 10 yıllıkları ise bono talebine olan canlanma ile % 3.22’ye indi.

AVRUPA’DA DA RESİM FARKLI DEĞİL

ABD’deki satışların benzeri ve daha şiddetlisi de Avrupa’da yaşanıyor. Yarın yapılacak olan Avrupa Merkez Bankası toplantısı ve Cuma günü gelecek olan ABD Tarım Dışı İstihdam datası öncesinde satışlar hız kesmiyor. Almanya Dax Endeksi düşüşü % 1.50’ye vardırırken, Avrupa’nın genelini kapsayan Eurostoxx 600 Endeksi ise % 1.26 düşüşte. Avrupa’da özellikle petrol-gaz şirketleri ve baz metal-madencilik hisselerinde geri çekilmeler yaşanıyor. Euro ise Dolara karşı 1.49’u geçti ve psikolojik 1.50 direncine bir adım daha yaklaştı. Euro’nun kuvvetlenmesi Avrupa’daki gelişen ülke kurlarına da olumlu yansırken Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Polonya gibi ülkelerin kurları % 1’e yakın ralli yapıyor. TL ise sakin bir seyir izlerken Euro’ya karşı düşüşünü sürdürüyor. Euro / TL 2.29’un hemen altından işlem görüyor.

İMKB SATIŞLARA DAYANAMADI

Gün ortasına kadar dış piyasalardan pozitif yönde ayrışan İMKB 100 Endeksi seans arasında BDDK’dan gelen açıklamalarla sallandı. Bazı bankaların konut kredilerinde usulsüzlük yaptıklarını açıklayan Başkan Bilgin, banka bazında tedbirlerden söz edince VOB’da endeks kontratları % 1’lik düşüş yaşadı. Seansın açılmasıyla beraber uzun süredir ulaşılamayan 4 milyar TL’lik işlem hacmine ulaşılmaya yaklaşıldı. Banka hisseleri olumlu kar beklentileri ile yukarı yönlü hareket ederken 2. Seansın başlamasıyla sektör hisselerinde düşüş % 1’I geçti. Diğer yandan otomotiv hisselerinde de sert satışlar yaşanırken Ulaşım ve Bilişim Endeksleri’nde alımlar görülüyor. Gün içinde 70.335 puanı deneyen endeks gelen satışlarla 69.326 puanı gördü. Yarın gelecek olan Vakıfbank ve Garanti Bankası bilançoları yakından takip edilecek.

Gösterge tahvilde ise kapanış % 8.46 seviyesinden yapıldı. Enflasyon rakamları sonrasında başlayan satış gelecek haftaki ihaleler öncesinde sekteye uğrayan risk iştahının da etkisiyle satışlar devam etti.

Yarın beklenen veri akışı şöyle:

- 13.00 Almanya'da Mart ayı fabrika siparişleri açıklanacak.

- 14.00 İngiltere Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak.

- 14.45 Avrupa Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak.

- 15.15 AMB Başkanı Trichet konuşacak.

- 15.30 ABD'de haftalık işsizlik maaş başvuruları açıklanacak.

- 15.30 ABD'de de 1. çeyrek tarım dışı verimlilik verileri açıklanacak.

- 16.30 FED Başkanı Bernanke konuşma yapacak.

- ODD, Türkiye'de Ocak ayı otomotiv satış verilerini açıklayacak.

- Adidas, Continental, General Motors, Heidelbergcement, Iberdrola, Kraft, Lafarge, Societe Generale, Telecom Italia, Vale, Visa bilançosunu açıklayacak.
 
Gökhan Şen (gsen@bloomberght.com)
Bloomberg HT Araştırma Bölümü