Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan ve İrlanda'nın ardından Avrupa'nın kurtarılan 3. ülkesi olan İrlanda, krizden çıkış yolu arıyor. Portekiz'in 78 milyar euro değerindeki kurtarma paketi uyarınca ülkeyi zorlu bir resesyon ve 3 yıllık yoğun kemer sıkma politikaları bekliyor.

Geçici başbakan Jose Socrates'ın Portekiz'in anlaşma maddelerinin Yunanistan ve İrlanda'nınkinden daha yumuşak olduğunu söylemesine rağmen, paket, ülkeyi zorlayacak.

Anlaşmaya göre, Portekiz 2013'e kadar kamu sektöründeki ve emeklilik maaşlarını donduracak. Buna ek olarak aylık 1500 euroyu geçen emeklilik maaşlarına da vergi uygulanacak.Lizbon Hükümeti, AB ve IMF arasında yapılan görüşmelere göre, ülke ekonomisi 2011 ve 2012 yıllarında yüzde 1.5 ila  2 küçülecek.

İşsizliğin de yüzde 12'lere ulaşabileceği tahmin ediliyor. Kurtarma paketi, Portekiz'in 2013'e kadar bütçe açığı/GSYH oranını yüzde 3'e çekmeyi hedefliyor. Ancak ekonomistler, paketin bütçe açığını azaltmak için önlemlerin sonuçlarının, söylenenden çok daha sert olduğunu belirtiyor.

Kurtarma paketinin 12 milyar euroluk bölümü ülkenin bankalarını desteklemek için kullanılacak. Paketin geri kalanı ise ülkenin zayıf büyüme ve düşük üretim oranlarından kaynaklanan sorunları çözmek için kullanılacak.