Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Altın fiyatlarının rekora koşması, doların zayıflaması ve Hazine tahvillerinin yatırımcıya kazandırmaması sebebiyle Meksika, Rusya ve Tayland Merkez Bankaları, Şubat ve Mart aylarında altın rezervlerini 6 milyar dolar değerinde genişlettiler.

Uluslararası Para Fonu'nun verilerine göre Meksika 6.9 ton olan varlıklarını yükselterek Şubat ayından beri 93.3 metrik ton altın aldı ve Merkez Bankası daha sonra geçtiğimiz aylarda 100 ton altın alımı yaptığını açıkladı. Verilere göre, Rusya Merkez rezervlerini 18.8 ton artırarak 811.1 tona çıkardı, Tayland ise varlıklarını 9.3 ton artırarak 108.9 tona yükseltti.

İçlerinde John Paulson'ın da olduğu milyarder yatırımcıların alımlarının, altının en erken 1920'den beri gösterdiği en uzun süreli çıkış dönemine katkıda bulunması ile birlikte, merkez bankaları oldukça uzun bir süre sonra, altın rezervlerini artırıyor. Ülkeler, 1980 yılında altının onsu 850 dolar ile rekor kırdığı dönemde de altın varlıklarını artırmıştı. Ancak metal sonraki 20 yılın büyük bölümünde düşüş göstermişti.

"Merkez Bankalarının altın almak için iyi bir nedeni var" diyen ABD hükümetinin ekonomi danışmanı ve University of Maryland profesörlerinden Peter Morici, "Dolar, artık rezervleri güçlendirmek için güvenli varlıklardan biri olarak görülmüyor. Hazine tahvilleri de sağlam yatırımlar değil." yorumunda bulundu.

Spot altının onsu 2 mayıs tarihinde rekor kırarak 1,577.57 dolara yükseldi, Singapur'da ise sabah 9.03'te çok fazla değişim göstermeyerek 1,516.75 dolardan işlem gördü. Fiyat bu yıl yüzde 6.8 yükseldi. Dünya Altın Konseyi'ne göre, hükümetler ve IMF gibi resmi kurumların altın varlığı nisan ayından 30.523 ton arttı.