Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'in enflasyon önlemlerinin ekonomik büyümeye zarar vereceğine dair endişeler, Çin hisselelerine ikinci gününde de değer kaybettirerek, endekste 2 ayın en sert düşüşünün kaydedilmesine sebep oldu.

Ülkenin en büyük bakır üreticisi  Jiangxi Copper Co., talebin düşeceğine yönelik spekülasyon üzerine metal fiyatlarının gerilemesiyle 7 ayın en düşük seviyesini kaydetti. China Petroleum ve Chemical Corp., Shanghai Securities gazetesinde yer alan Çin'in kaynak vergilerini yüzde 10'a çıkarabileceğine ilişkin haberinin ardından enerji şirketlerindeki düşüşe öncülük etti. Jointown Pharmaceutical Group Co., hükümetin ilaç sektörünü destekleyeceği yönündeki spekülasyon üzerine değerlendi. Başlıca tüketim maddelerinin hisseleri de yavaşlayan büyüme oranından kazançlarının etkilenmeyeceğine ilişkin spekülasyonla yükseldi.

Yatırımcı güveninin hükümetin sıkılaştırma politikalarından ötürü azaldığına dikkat çeken Shanghai Securities Co.'nun stratejistlerinden Tu Jun, "ancak Borsalardaki düşüş biraz fazla oldu. Bu da bazı sektörlerdeki geri sıçrama ihtimalini artırabilir" dedi.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.2 kayıpla 2,862.09 puana gerilerken, CSI 300 Endeksi de yüzde 0.4 zarar etti ve 3,117.47 puandan işlem gördü. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.3 düşüş kaydetti.

Bugünkü düşüşle birlikte Şanghay Bileşik Endeksi'nin yıllık kazancı yüzde 1.9'a geriledi. Çin Merkez Bankası, Ekim ayından bu yana politika faizlerini, bankaların munzam karşılık oranlarını ise 10 kez artırdı. Hükümet, dünyanın ikinci büyük ekonomisinin büyümesinin yavaşlaması pahasına para politikasını sıkılaştırmaya devam ediyor.