Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Benzin tüketimindeki düşüşün dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD'nin ekonomisindeki büyümenin yavaşladığına işaret etmesi ile 8 haftanın en uzun kayıp serisini sürdüren petrol New Yok'ta dördüncü gününde de değer kaybetti.

Enerji Bakanlığı'nın dün ham petrol stoklarınının ekim ayında beri en yüksek seviyeye çıktığını ve benzin tüketiminin 4 haftanın en düşüğüne gerilediğini açıklamasının ardından vadeliler yüzde 0.7 kadar değer kaybetti. Ara veriler ise ABD istihdam ve hizmet sektörlerindeki genişlemenin tahminlerin altında kaldığını gösteriyor.

"Veriler öyle gösteriyor ki toparlanmanın hızı birilerinin beklediği kadar hızlı gerçekleştmiyor." yorumunda bulunan 3. çeyrekte petrol fiyatının 113 doları bulacağını önceden tamin eden Avustralya Merkez Bankası maden ve enerji ekonomisti Ben Westmore; "Bu, ABD için yavaş bir süreç olacak" dedi.

NYMEX elektronik işlemlerinde haziran teslimli ham petrolün varil fiyatı 81 sent aratarak 108.43 dolara yükseldi. Petrol kontratı ise Singapur saati ile 10.45'te 108.61 dolar oldu. Kontrat dün yüzde 1.6 ya da 1.81 dolar düşüşle 19 nisan tarihinden beri en düşük seviye olan 109.24 dolara geriledi.

Petrol dördüncü gününndeki değer kaybıyla 11 martta sonlanan 4 günlük kayıp serisiyle kafa kafaya geldi. Petrol fiyatları 1 yıl öncesine göre yüzde 36 değer kazandı.

Londra merkezli ICE Vadeliler Avrupa Borsası'nda işlem gören haziran teslimli brent petrolün varili yüzde 0.4 ya da 48 sent kayıpla 120.71 dolardan işlem gördü. Petrolün kontratı ise dün yüzde 1 ya da 1.26 dolar kayıpla 12 nisan tarihinden beri en düşük seviye olan 121.19 dolara geriledi.