Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan'ın borç krizinin yayılmasını önlemek üzere kurtarma paketinin çıkarılmasının 1 yıl sonrasında Avrupalı yetkililer hâlen daha İrlanda ve Portekiz'i de zor durumda bırakan krizi sonlandırmakta zorlanıyor.

Yetkililer Portekiz'in kurtarılması için 78 milyar euroluk paketini tamamlarken, temerrüd riskine ilişkin spekülasyonlar artıyor. Yunanistan ise bunun karşısında 110 milyar euro değerindeki kurtarma paketinin geri ödenmesinde şartları hafifletmeye çalışıyor.

"Dünya daha iyimser olmaya çalışırken, kurtarma paketinin 1 yıl sonrasında her şey daha da belirsiz" diyen HSBC Holdings Plc'nin analistlerinden Steven Major, Avrupa Birliği'nin kararlarının belirsizliği azaltmaya odaklanmış olduğunu ancak belirsizliğin piyasanın daha fazla sonuç arayışından ötürü artmış olduğunu söyledi.

Yunanistan, İrlanda ve Portekiz'de faiz oranları geçtiğimiz hafta Euro döneminin zirvesine tırmandı. İrlanda'nın 2 yıllık tahvilleri, ülkenin Kasım'da kurtarma paketine başvurduğu zamanki seviyenin yüzde 450 baz puan üzerinde seyrederken, Yunanistan'da 2 yıl vadeli tahvilin faizi 28 Nisan'da yüzde 26.7'ye yükseldi. Bu oran bir önceki yılda yüzde 12.24'te seyrediyordu.

Yunanistan, İrlanda ve Portekiz'in sigorta primleri de geçtiğimiz hafta en yüksek seviyelere ulaştı.

Piyasaların Yunanistan'ın ödeme gücüne ilişkin endişelerinin arttığına dikkat çeken Deutsche Bank'ın Euro Bölgesi ekonomisti Mark Wall, bunun bir kredibilite sorunu olduğunu söyledi.