Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'deki sıkıaştırma politikasının en büyük tüketicideki talebi kırabileceği endişesi ile bakır ve kurşun fiyatları Londra'da 7 haftanın en düşüğüne geriledi. Şangay'daki bakır ise bu yılın en düşük seviyesini buldu.

Londra Metal Borsası'ndaki 3 ay vadeli bakırın metrik tonu yüzde 0.7 kadar gerileyerek 15 marttan beri en düşük seviye olan 9.061 dolara düştü, Singapur saati ile 11.51'de 9.094 dolardan işlem gördü. Kurşunun tonu yüzde 2.2 kadar değer kaybederek 11 marttan beri en düşük seviye olan 2,400 dolara düştü. ABD istihdam ve hizmet sektörü verilerinin tahminlerin altında gelmesinin ardından çinko ve kalay da değer kaybetti.

Huatai Great Wall Futures Co analistlerinden Shi Wenzhu, "Çin'in sıkılaştırmaya gittikçe talebin zirve yaptığı dönemde tüketimin beklentileri takip etmesine neden olarak daha büyük düşüşler görüyoruz." yorumunda bulundu.

Şangay Vadeli İşlemler Borsası'nda işlem gören temmuz teslimli bakırın tonu dördüncü gününde de değer kaybederek yüzde 1.6 kadar kayıpla 10 aralık tarihinden beri en düşük seviye olan 66,850 yuana (10,299 $) geriledi. New York Comex'te işlem gören temmuz teslimli bakırın paundu ise yüzde 0.4 kadar değer kaybıyla 4,1170 dolara geriledi.

Çin Merkez Bankası, 2008'den beri en büyük hızda yükselen enflasyonu düşürmek için ekim ayından beri gösterge faiz oranlarını 4 defa yükseltti. Hükümet, imalat büyüme endeksinin nisan ayında mart ayına göre daha yavaş büyümesine rağmen para sıkılaştırma politikası izliyor.