Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet, Banka'nın yukarı enflasyon risklerini "çok yakından" izleyeceklerini kaydederek, faizi tekrar artırmak içim Haziran sonrasına kadar bekleyebileceklerini işaret etti.

Trichet, Avrupa Merkez Bankası'nın Helsinki'de gerçekleştirdiği ve politika faizini değiştirmeyerek % 1.25'te bıraktığı toplantının ardından düzenlediği basın toplantısında, "Son fiyat gelişmelerinin, geniş tabanlı enflasyon baskılarına yol açmadığını söylemek gerek" dedi. Bloomberg'in anketine katılan 48 ekonomistin tümü, Banka'nın faizleri sabit tutmasını bekliyordu.

Trichet basın toplantısı sırasında, Haziran ayında faiz artışı olabileceğini işaret eden, "güçlü ihtiyat" söylemini kullanmaktan kaçındı. Böylelikle, Trichet, politika yapıcıların, Nisan ayındaki politika sıkılaştırmasına ek yapmadan önce, Euro Bölgesi ekonomisinin sağlığını değerlendirmek için daha fazla zaman istediklerini ima etti. Enflasyonun geçen ay yüzde 2.8'e hızlanması ve ekonomik büyümenin ivme kazanmasına karşın, daha yüksek borçlanma maliyetleri, hali hazırda Yunanistan, İrlanda ve Portekiz'i dış yardım istemek zorunda bırakan Avrupa borç krizini daha da kötüleştirebilir.

BNP Paribas SA'nın Londra ofisinden Euro Bölgesi piyasa ekonomisti Ken Wattret, "Ekonomik durum basında, acil bir faiz artışı makul" dedi ve "Ancak taktik, muhtemelen, faiz artışı için Temmuz ayını işaret ediyor. Zira Avrupa Merkez Bankası iki ay üst üste faiz artırımına giderse, piyasa buna aşırı tepki verme riski var" şeklinde görüş bildirdi.

Euro, Trichet'nin açıklamaları sonrası, hemen bir faiz artırımı bekleyen yatırımcıların satışları ile, yüzde 0.6 düşerek 1.4720 dolara indi. İki yıl vadeli Almanya hazine kağıdının faizi ise 10 baz puan düşerek yüzde 1.82'ye indi.

Brown Brothers Harriman & Co.'da şef Döviz stratejisti Marc Chandler, Trichet'nin yorumları piyasanın beklediğinden daha az sert ve euro keskin bir biçimde düşüyor" dedi ve "Trichet, para politikasının gevşek kalmasının farkında olmasına karşın, Haziran ayında faiz artırımına gidilebileceği yönünde bir kelimelik bile ipucu vermedi" şeklinde görüş bildirdi.