Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de New York Borsası hisse senetleri, işsizlik başvuruları verisinin beklenenden kötü çıkması ve emtia fiyatlarındaki düşüşlerin ardından aşağıda açıldı. Bu hareket sonucu, Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi dördüncü günde de geriledi.

Halliburton Co. ve Freeport-McMoRan Copper & Gold Inc., petrol fiyatlarındaki düşüş ve bakır fiyatının son beş ayın en düşük seviyesine inmesi sonrası en az yüzde 1.7 değer kaybetti. Dünyanın en büyük kıyı sondaj şirketi Transocean Ltd. yüzde 3.1 düşerken, Fox Broadcasting'in sahibi News Corp., yüzde 1.7 düştü. Bu düşüşler, her iki şirketin de karının analistlerin tahminlerinden kötü çıkmasından kaynaklandı.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.6 düşüşle, New York saati ile 09:33'te 1,338.97 puana indi. Endeks, emtia fiyatlarının hızlı düşüşler göstermesi ile birlikte, 29 Nisan'dan bu yanan yüzde 1.9 geriledi. Dow Jones Endeksi ise 65.01 puan ya da yüzde 0.5 düşerek 12,658.57 puana indi.

Bloomfield Hills, Michigan merkezli para yöneticisi Loomis Sayles & Co.'dan David Sowerby, "İstihdam piyasası ekonomik toparlanmanın gerisinde kalıyor" dedi ve "Enflasyona ilişkin endişe var ve bu da, küresel faiz oranları üzerinde etkili. Emtia fiyatlarında ralli vardı ve fiyatlar bir geri çekilme arefesindeydi. Kısa vadede hisse senetlerinde bir satış dalgası görmek beni şaşırtmaz" şeklinde görüş bildirdi.

S&P 500 Endeksi, hükümet teşvikleri ve beklenenden daha iyi çıkan şirket karlarının etkisiyle, 2011 yılında dünkü kapanış bazında yüzde 7.1 yükseldi. 11 Nisan'dan bu yana kar açıklayan 381 S&P 500 Endeksi şirketinin yüzde 73'ü beklenenden daha iyi kar etti.