Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet'nin, enflasyon risklerinin "çok yakından" izleneceğini söyleyerek faizlerin tekrar artırılmasının Haziran sonrasına kalabileceğini işaret etmesi sonrası, dolar ve yen karşısında düştü.

Helsinki'de düzenlediği basın toplantısında konuşan Trichet, Haziran ayında bir faiz artırımı olabileceğini işaret eden "güçlü ihtiyat" sözlerini kullanmaktan kaçındı. Avrupa Merkez bankası, bugünkü toplantısında, politika faizini değiştirmeyerek yüzde 1.25'te bıraktı. Bloomberg'in anketine katılan 48 ekonomistin tümü  faizin değiştirilmeyeceğini düşünüyordu. Avrupa Merkez Bankası, Nisan ayındaki toplantısında, politika faizini üç sene sonra, 25 baz puan artırmıştı. Japon para birimi, 16 önemli para biriminin tümü karşısında değer kazandı.

Euro dolar karşısında yüzde 0.9 düşerek, Londra saati ile 14:04'te 1.4690 dolar seviyesine düştü. Avrupa ortak para birimi erken saatlerde 1.4900 dolar seviyesine kadar yükselmişti. Euro yen karşısında da düştü ve yüzde 2 gerileyerek 117.17 yen seviyesine indi.

Danske Bank A/S'nin Kopenhag ofisinden Kasper Kirkegaard, "Trichet, Haziran ayında faiz artırımı olmayacağını işaret ederek, euro üzerinde baskı oluşmasına neden oldu" dedi ve "Zira Haziran ayında bir faiz artırımı piyasalar tarafından fiyatlanmıştı" şeklinde görüş bildirdi.

Japon yeni dolar karşısında, güvenli liman alımlarının etkisi ile, Mart ayında merkez bankalarının müdahalesinden sonra ilk kez dolar başına 80 yen seviyesinin altına düştü.

Mizuho Corporate Bank Ltd.'nin Londra ofisinden Neil Jones, "Piyasada bir miktar risk ayarlaması var" dedi ve "Bunu tetikleyen, emtia fiyatlarındaki aşağı hareketti" şeklinde görüş bildirdi.

Haziran vadeli petrol kontratı, ABD'de yavaşlayan büyümenin bir işareti olarak, yüzde 2.8 düştü, New York'ta, varil başına 106.20 dolara indi.