Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD dolarının değerinin hızla artması, ABD'de işsizlik maaşı başvurularındaki yükseliş ve büyümenin hızına ilişkin kuşkuların artması, uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarında sert düşüşe yol açtı.

Emtialarda son bir kaç gündür yaşanan geri çekilme artarak sürdü.emtialar 2009 yılından bu yana en büyük düşüşünü yaşadı.

Gümüş de teminatların artırılarak, oynaklığın azaltılması sonucunda altınla bilikte değer kaybetti.

ABD doları, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet'nin yakın zamanda faiz oranlarında olası bir artırıma yönelik bilgi vermeyi reddetmesinden sonra önemli para birimleri karşısında değer kazandı. Trichet'nin faiz artışı için Haziran sonrasına işaret etmesinin ardından euro değer kaybederken, ABD dolarının değerindeki artış da petrol fiyatlarının düşmesine yol açtı.

Fon yöneticileri ve yatırımcıların faiz oranlarının yükselmesi ve petrol talebinin düşeceğine ilişkin kaygılar yüzünden emtia piyasalarından fonlarını çekmesi de petrol fiyatlarını etkiledi.

Yatırımcıların, yüksek petrol fiyatlarının, dünyanın en büyük enerji tüketicisi ABD ekonomisine etkisi konusundaki kaygıları  da giderek arttı.

ABD ham petrolünün Haziran vadeli kontratlarının varil fiyatı yaklaşık yüzde 9 değer kaybederek 100 doların altına geriledi.

Petrol fiyatlarındaki düşüşte ABD Çalışma Bakanlığı'nın, geçen hafta işsizlik maaşı başvurularının sayısının 43 bin artarak 474 bine çıktığı açıklaması etkili oldu.

Ayrıca, ABD'de sanayi sektöründe petrol ve benzin talebinin zayıf olduğuna ilişkin artan kaygılar ve akaryakıt fiyatlarının artması nedeniyle amerikalıların daha az akaryakıt aldığına ilişkin veriler de petrol fiyatlarının gerilemesinde rol oynadı.