Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de işsizlik maaşı başvurularının artması ve Tüketici Güveninin düşmesiyle, ekonomik toparlanmaya ilişkin endişeler yükseldi. Asya Borsaları düşüş kaydederek, bu yılki kazançlarını sildi.

Dünyanın en büyük otomobil üreticisi Toyota Motor Corp., yüzde 2.4; satışlarının yüzde 80'ini denizaşırı ülkelerde gerçekleştiren Canon Inc. ise yüzde 2.8 değer kaybetti. Tayvan'ın en büyük çip tasarımcısı MediaTek Inc., satışlarının Nisan ayında düştüğünü açıklamasının ardından yüzde 1 geriledi. Avustralya'nın en büyük petrol şirketi ve dünyanın 1 numaralı maden şirketi BHP Billiton Ltd. da ham petrol ve bakır vadelilerindeki kayıpların artmasıyla yüzde 1.9 düştü.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1 kayıpla 137.35 puana gerilerken, 12 Nisan'dan bu yana en sert düşüşünü kaydetti. Endeks bu hafta, Hindistan'dan Filipinlere'e kadar birçok merkez bankasının faiz artırması ve ABD'den gelen verilerin pek iyimser olmamasından ötürü yüzde 1.5 değer kaybetti.

Ekonomik toparlanmadaki kırılganlıktan ötürü risk duyarlılığının yükseldiğine dikkat çeken AMP Capital Investors Ltd.'ın stratejistlerinden Shane Oliver, Asya'da sıkılaştırma önlemleri arttıkça, yatırımcıların da uzun pozisyonlarını gevşettiğini söyledi.