Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Önce Avrupa seansında, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Trichet'in faiz toplantısından sonra beklenenden yumuşak bir konuşma yapması ve piyasanın da bunu faiz artışı beklendiği gibi Haziran'da gelmeyecek bahsine dönüştürmesi sonucunda önceki gün 1.4940 olan Euro / Dolar paritesi 1.4510 desteğine kadar çekildi, sabah saatlerinde ise dipten gelen cılız alımlarla 1.4548 seviyesi okunuyor. Ardından ise ABD'de haftalık işsizlik başvuruları beklenenden hayli yüksek çıkınca (Bazı eyaletlerdeki özel durumlardan ve Japonya'daki kesintilerden kaynaklanıyor) piyasadaki risk algılaması iyice negatife döndü. Bunu hafta basşından bu yana emtia talep eden gelişen ülke piyasalarındaki satışlarla da beraber yan yana koyunca satış için zemin oluştuğu görüldü.

Dow Jones Sanayi Endeski'nde sadece 3 hisse yükselebilirken kalan hisseler içinde en büyük kayıpları enerji ve inşaat şirketleri yaşadı. Dow, % 1.10 kayıpla günü 12.584 puandan kapatırken, S&P 500 Endeksi ise % 0.91 kayıpla 1.335 puandan kapanış yaptı. Güvenli liman talebi ise ABD 10 yıllıklarına olan ilgiyi artırıken bileşik faiz % 3.17 seviyesine kadar geri çekildi. Dolar Endeksi ise gördüğü 72.6'lı seviyelerden gelen alımlara 74.5'e kadar yükseldi; sabah saatlerinde ise 74 seviyesinin hemen üstünde.

 

EMTİA FİYATLARINDA PANİK BELİRTİLERİ

Kısa vadeli, birçok negatif sebebin biraraya gelmesi sonucunda zaten kalabalık olan pozisyonlar hızla çözüldü ve likiditasyon başladı. Bir varlık üstüne çok fazla konuşulması ve birçok profesyonel yatırımcıyla birçok amatör yatırımcının aynı beklentilerle aynı yönde buluşması o kıymeti 'Kalabalaık' hale getiriyor ve özellikle fiyatlar düşerken bir panik havası yaşanıyor. Dün ABD tipi ham petrolün fiyatı % 10'a yakın düşerek 100 Dolar /Varilin de altına geldi. Brent tipi ham petrol ise varil başına 110 Dolar'ı kırdı. Hızla geri gelen emtia fiyatlarına bi rörnek de gümüşten geldi. Geçtiğimiz 2 hafta içinde yükselişini sertleştiren değerli metalde fiyatlar Hunt Biraderler zamanındaki seviyeleri de aşmış v eons başına neredeyse 50 Dolar'a varmıştı. Geeçn haftadan beri gelen satışlarla gümüşün fiyatı 35 Dolar / Ons'a kadar inmiş durumda. Özellikle emtianın işlem gördüğü Borsa olan Comex'te başlangıç teminatlarının 20 bin Dolar'ın üstüne çıkması da negatif moda katkıda bulunuyor. Diğer yandan 24 ham maddeden oluşan SPGSCI Emtia Endeksi son 2 yılın en büyük düşüşünü kaydederken, kayıplar % 6'yı buldu. Emtia üreticisi konumundaki ülkelerin para birimleri de sert satışlara maruz kaldılar, Avustralya Doları ve Kanada Doları dab u para birimleri arasında. Asya seansında ise dünkü satışların ardından bu kurlara tepki geldiği görülüyor.

 

ASYA'DA PİYASAYI DEĞİŞTİRECEK BİR VERİ YOK 

Emtia haberleri ve düşen hisse senetleri ile güne başlayan Asya seansında  tatilden dönen Japonya'da G-7 müdahalesinden bu yana ilk kez 80 seviyesini  kıran Dolar / Yen ve diğer piyasalar izleniyor. Nikkei 225 Endeksi % 1.42  düşüşle 9.862 puandayken Çin Şanghay Bileşik Endeksi ise % 0.31'lik kayıpla 2.863 puanda. Enflasyonla ciddi şekilde mücadele eden Hindistan'da ise  petroldeki düşüşe bağlı olarak olumlu bir hava görülüyor. Sensex Endeksi % 1'in üstünde ralli yaparken dün Japon Yeni alan yatırımcılar, bugün merkez bankasından müdahale gelebilir beklentisiyle satışa geçmiş durumdalar; son gelinen seviye 80.47.

 

AVRUPA'DA KARLAR BEKLENİYOR

Dün Avrupa seansı kapandıktan sonra başlayan emtia sınıfındaki satışlar henüz borsalarda fiyatlanmış değil. ABD'de ve Asya'da risk primleri yükselirken taşımacıık şirketlerinin primleri düşmüştü. Bugün hem veri akışı takip edilecekken hem de kar rakamlarına bakılacak. Özellikle Avrupa tarafında, Almanya'nın açıklayacağı sanayi üretimi verisi ekonominin sağlığı için hayli önem arz ediyor.

İÇ PİYASADA GÖRECELİ OLUMLU SEYİR SÜRÜYOR

İMKB'nin banka karlarındaki olumlu beklentiler ile pozitif şekilde ayrıştığı gunde kapanış hafif düşüşle 69.374 seviyesinden yapıldı. Garanti Bankası'nın ilk çeyrekte 739.8 milyon TL kar etmesi beklenirken açıklanan kar rakamı ise 855.2 milyon TL oldu. Bugün de Akbank ( beklenti : 747.5 milyon TL kar ), Asyabank ( beklenti : 73.25 milyon TL kar ), Ereğli ( beklenti : 234 milyon TL kar ), Albaraka ve Brisa karları bekleniyor. 69.800 seviyesinde zorlanan endeksin bu seviyeyi aşabilme becerisi yukarı potansiyel üstünde belirleyici olacakken, destek olarak ise 68.500 ve 67.800 seviyeleri izleniyor. Petrol fiyatlarındaki düşüşün bir miktar risk primini piyasanın üstünden alıp almayacağı da diğer bir merak konusuyken, Tüpraş ve Türk Hava Yolları gibi petrolle yakından ilintili şirketlerin bugün hareketli olması bekleniyor. Diğer madenlerle ilgili şirketlerin de hareketleri yakından izlenecek.

Gösterge tahvilde dünkü % 8.45'lik bileşik faiz kapanışının üstüne bugün de tezgah üstü piyasada hafif düşen faizle bir açılış yapıldı. TL ise Dolar'a karşı 50 günlük ortalamasından döndü ve 1.55'li seviyeler tutunamadı. Euro /TL, Euro'daki değer kaybına bağlı olarak 2.25282e inerken Sepet Kur ise 1.90'ı aşağı geçmiş durumda.


Bugün beklenen veriler ve önemli bilançolar şöyle :
 

o   Japonya'da Mart ayı CB Öncü Göstergeler Endeksi açıklanacak 03:00
Önceki: 97.2

o   Euro Bölgesi'nde Nisan ayı verimlilik PMI açıklanacak 11:30 Önceki: 54.2

o   Almanya'da Mart ayı sanayi üretimi açıklanacak 13:00 Önceki: 1.6%

o   TCMB beklenti anketinin Mayıs ayı ilk sonuçları açıklanacak 14:30

o   ABD'de Nisan ayı istihdam verileri açıklanacak 15:30 Bkl: TDİ 185.000,
işsizlik 8.8%; Önc: TDİ +216.000, işsizlik 8.8%

o   BDDK, Türkiye'de Mart ayı bankacılık sektörüne ilişkin verileri
açıklayacak 18:00

o   ASEAN Ekonomi Bakanları Zirvesi yapılacak

o   ECILC, ECZYT, INDES, MANGO, UYUM, ECYAP, MEMSA, TKFEN, DGATE, DESPC,
DYOBY, TBORG'un Genel Kurul toplantıları yapılacak

o   Alcatel Lucent, Deutsche Telekom, ENBW, BASF, Commerzbank ve rbs
bilançolarını açıklayacak.

Bloomberg HT Araştırma Servisi

Gökhan Şen

Mail: gsen@bloomberght.com