Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Minneapolis Fed Başkanı Narayana Kocherlakota, kendi enflasyon tahminini baz alarak, politika faizinin bu yıl "ılımlı miktarda" artırılmasının "istenebilir" olabileceğini söyledi.

Santa Barbara, California'da dün yaptığı konuşmasında, Kocherlakota, Fed Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC), çekirdek enflasyonun bu yıl yüzde 1.5 artması durumunda, politika faizini 50 baz puan civarında artırması gerektiğini söyledi.

ABD'de emrkez bankası yetkilileri, büyüme tahminlerini düşürüp enflasyon tahminlerini yükselttikten sonra, rekor miktardaki teşviklerden ne zaman ve nasıl çıkacaklarını değerlendiriyorlar. Kocherlakota, geçen ay FOMC'un 600 milyar dolarlık tahvil alım programını Haziran ayında tamamlama kararının yanında yer aldı. Kocherlakota, dünkü konuşmasında ise, enflasyondaki gidişata bağlı olarak, daha fazla tahvil alımı ya da bu yılın ikinci yarısında daha erken bir faiz artırımı alternatiflerini getirdi.

Para politikası kararlarında oy hakkı bulunan Kocherlakota, "Kendi temel tahminime göre, FOMC için politika faizini 2011 yılının sonuna doğru ılımlı bir miktarda yükseltmek istenen bir durum olabilir" dedi.

Kocherlakota, "Fed'in bilançosunu daraltma ihtiyacında olduğunu düşünmüyorum" dedi ve "Ancak bu hareketin uzun vadeli bir misyon olduğunu ve önümüzdeki beş ila altı yılda gerçekleştirilebileceğini düşünüyorum" şeklinde görüş bildirdi.