Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'deki hisseler değer kaybederek, Şanghay Bileşik Endeksi'ndeki kayıpları genişletti. Çin Borsasındaki düşüşte emtia fiyatlarındaki düşüş ve küresel ekonomideki toparlanmanın yavaşlamasına ilişkin endişeler etkili oldu.

Çin'in en büyük bakır ve petrol üreticileri Jiangxi Copper Co. ve PetroChina Co., Standard&Poor's GSCI Endeksi'nde yer alan emtianın 2009'dan bu yana en sert düşüşünü kaydetmesini ardından yüzde 1'in üzerinde değer kaybetti. Finansal hisselerin yer aldığı endeks de Xinhua haber ajansının Çin'in emlak sektöründe daha fazla sıkılaştırmaya gideceğini yazmasının ardından 6 haftanın en düşük seviyesine geriledi. Huaneng Power International Inc., Xiunhua haber ajansının hükümetin elektrik fiyatlarını artırabileceğini yazması üzerine Kasım'dan bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Hisse senedi piyasasındaki güven ortamının oldukça kırılgan olduğuna dikkat çeken Guotai Junan Securities Co.'nun ekonomistlerinden Li Xunlei, emtia fiyatlarındaki düşüşün ekonomik görünüme ilişkin endişeleri tırmandırdığını belirtti.

Şanghay Bileşik endeksi yüzde 0.2 kayıpla 2,865.77 puana gerileyerek, bu yılki kazançları da yüzde 2.1'le sınırlandı. Bu hafta yüzde 1.6 değer kaybeden endeks, Aralık'tan bu yana en uzun süreli kayıp dönemini kaydetti. Endeksteki düşüşte imalat verilerinin beklentinin altında gelmesi ve para politikasındaki sıkılaştırmalar etkili oldu.

Şanghay Endeksi 11 Şubat'tan bu yanan en düşük seviyesinde seyrederken, CSI 300 Endeksi de yüzde 0.2 kayıpla 3,120.83 puandan işlem gördü. MSCI Gelişmekte olan Piyasalar Endeksi yüzde 0.7 geriledi.