Buğdayda üretim ve tüketim dengeleniyor
Dünya buğday tüketimi, üretimin 12 milyon ton üzerine çıkarken, dönem sonu stoklarının 186 milyon tona gerilemesi bekleniyor
Bu sezon, dünya buğday tüketimi, üretimin 12 milyon ton üzerine çıkarken, dönem sonu stoklarının 186 milyon tona gerilemesi bekleniyor.
Uluslararası Hububat Konseyi'nin (IGC) hububat üretim ve tüketimine ilişkin hazırladığı rapordan alınan bilgiye göre, geçen dönem 679 milyon ton düzeyinde gerçekleşen dünya buğday üretiminin, Temmuz 2010/Haziran 2011 sezonunda, 650 milyon tona gerileyeceği öngörülüyor.
Konsey, dünya buğday üretimine ilişkin olarak yüksek proteinli öğütmelik buğdayın azalan arzı konusunda endişelerin devam ettiğini belirtiyor.
Aynı dönemlerde dünya buğday tüketiminin ise 14 milyon ton artışla 662 milyon tona ulaşması bekleniyor. Buna göre, üretimin tüketimi (12 milyon ton açıkla) karşılayamayacağı görülüyor.
Tüketimin, üretimin üzerinde olması nedeniyle dönem sonu buğday stoklarının, geçen sezona göre 12 milyon tonluk azalmayla 186 milyon tona gerileyeceği tahmin ediliyor.
Başlıca ihracatçıların (AB, ABD, Arjantin, Avustralya, Kanada, Kazakistan, Rusya ve Ukrayna) dönem sonu buğday stoklarının da 16 milyon ton düşüşle 59 milyon tona ineceği öngörülüyor.
-ÜRETİM VE TÜKETİMDE 672 MİLYON TONDA DENGELENECEK-
IGC'nin gelecek dönem öngörüsüne göre, Temmuz 2011/Haziran 2012 sezonu dünya buğday üretiminin 22 milyon ton artışla 672 milyon ton düzeyine ulaşması bekleniyor.
Dünya buğday tüketiminin ise 10 milyon ton artışla 672 milyon tona çıkacağı ve böylece üretim ile tüketimin dengeleneceği tahmin ediliyor.
Gelecek dönem dünya buğday ticaretinin 4 milyon ton artışla 126 milyon tona çıkacağı, küresel stokların ise 186 milyon tonda kalacağı belirtiliyor.
Konsey, dünya buğday ticaretinin, Kuzey Afrika ve Yakın Doğu Asya'daki çok miktarda öğütmelik buğday ithalatı ve yemlik buğday için beklenen kuvvetli küresel talep nedeniyle yükseleceği yorumunu yapıyor.
Başlıca ihracatçı ülkelerin 2011/12 dönemi sonunda buğday stoklarının 61 milyon tona ulaşması bekleniyor.