Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hindistan ve Vietnam merkez bankaları gibi bu hafta Filipinler ve Malezya bankaları da politika faizlerini de artırdı. Enflasyonist baskılar Asya'da her geçen gün daha çok gündeme geliyor.

Filipinler'in merkez bankası Bangko Sentral ng Pilipinas dün politikası faizi olan bankalararası gecelik faiz oranlarını yüzde 4.25'ten yüzde 4.5'e çıkardı. Malezya Merkez Bankası Bank Negara ise gecelik politika faizini 2011'de ilk kez artırarak yüzde 2.75'ten yüzde 3'e yükseltti.

Yükselen gıda petrol fiyatları Asya'daki enflasyon tehlikesini artırarak, merkez bankalarını büyüme oranlarını riske etme pahasına parasal sıkılaştırmaya gitmeye itiyor. Hindistan Merkez Bankası 3 Mayıs'ta faiz artırma oranlarını ikiye katlayarak 50 baz puanlık artışa giderken, Vietnam Merkez Bankası da 2011'de beşinci kez borçlanma maliyetlerini yukarı çekti.

Büyük tabloda bakıldığında enflasyonun Asya'da önemli bir sorun olmaya devam ettiğini hatırlatan HSBC Holdings Plc.'nin ekonomistlerinden Wellian Wiranto, "merkez bankalarının hareketlerinden enflasyon riskinin, büyüme riskinin önüne çıktığı görülüyor" dedi.

Filipinler'in yüzde 7 faizli Ocak 2016 vadeli tahvillerinin getirisi dün 5 baz puan artış kaydederek yüzde 5.10'a yükseldi. Filipin pezosu dolar karşısında yüzde 0.2 zayıflayarak 42.94'ten işlem gördü.

Malezya ringgiti de faiz kararı öncesinde dolar karşısında yüzde 0.5 değer kaybederek 2.9915'e gerilemişti.