Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

(A.A) - Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, yurtdışında Türklerin bankacılık yapabileceğini gösterdiklerini belirterek, ''Rusya'da bireysel bankacılıktan dünya devleri çekilirken, biz devam ediyoruz'' dedi.

Özyeğin, Bursa'da düzenlenen ''İzgören Akademi Marmara Yönetim Buluşması'' kapsamındaki ''Girişimcilik'' konulu konuşmasında, Türkiye ve ABD'deki öğrencilik yılları ve iş hayatına atılma sürecine ilişkin bilgiler verdi.

İş adamı Mehmet Emin Karamehmet'in, girişimcilik serüveninde dönüm noktası olduğunu anlatan Özyeğin, asıl başarısının ise Finansbankı kurmasıyla başladığını hatırlattı.

Özyeğin, Finansbankın bugün Türkiye'de 5. özel banka olduğunu belirterek, ''Aslında, Finansbank, 1987 ile 1995 arasında çok az gelişti. 7 sene hiç şube açmadı. 4 şubeli banka olarak başladı. 1994 krizinde biz şunu anladık ki banka olacaksanız büyük banka olacaksınız. 1994 krizinde bize maalesef büyük bankalar yardım etmediler. Sonrasında şubeler açtık...'' diye konuştu.

Fiba Grubu olarak bugün de yurt dışında Credit Europe Bank ile bu konuda öncü olduklarını ifade eden Özyeğin, şunları kaydetti:

''Biz yurt dışında Türklerin bankacılık yapabileceğini gösterdik. Bu bütün diğer Türk bankalarından farklı bir şeydir. Bugün yurt dışında Fiba Grubunun çalışanlarının sayısı, toplam yurtdışında çalışanı bulunan Türk bankalarının tümünden daha fazladır. Türkiye'de İş Bankası, Garanti Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, Ziraat, Denizbank bunların hepsinin yurt dışında şubeleri vardır ama onların şubelerinde çalışan tüm elemanları topladığınız zaman bütün bu bankaların, yurt dışında 6 bin 500 elemanı yoktur...''

Rusya'da 110 banka şubesi, 3 bin 700 eleman ve bir milyondan fazla kredi kartı müşterilerinin bulunduğunu kaydeden Özyeğin, ''Günde 200 tane otomobil kredisi veriyoruz, Rusya'da böyle bir bankacılık faaliyeti içindeyiz'' dedi.

-''HSBC VE BARCLAYS ÇEKİLİRKEN...''

Özyeğin, Türk insanının dünyanın her yerinde her şeyi başarabileceğine inandığını ifade ederek, şöyle devam etti:

''Bizim yaptığımız iyi işlerden bir tanesi de giyim perakendeciliği... Nedir onlar? Marks&Spencer, GAP, Banana Republic. Biz bunları Türkiye'de iyi yaptığımıza inandık ve onları hemen bizim bildiğimiz coğrafyalara taşıdık. Rusya, Ukrayna, oraya gittiğinizde bu mağazaları gördüğünüz zaman, onlar bizim mağazalarımızdır. Potansiyeli olan yerlere bildiğimiz işleri götürmek gibi bir stratejimiz var ve ben inanıyorum ki Türkiye'nin gelişmesi de zaten yurt dışına daha fazla iş yaparak olacak. Çünkü Türk müteşebbislerinin buna imkanları var ve bütün bölgede bizler kadar, Türkler kadar, iyi yetişmiş insan kaynağı yok. Bizde fazla doğal az, fazla petrol yok, ama ülkemizde çok iyi insan kaynağı var. Yani çevre ülkelerde başarılı olabilecek insan var.''

Bunu sadece ''Türk yöneticilerin Ruslardan daha iyi olduğu'' anlamında söylemediğini ifade eden Özyeğin, şunları kaydetti:

''Son bir ay içinde Rusya'da HSBC gibi dünya devi bir banka, Barclays Bank o da bir dünya devi, bu ikisi bireysel bankacılıktan çekildiler. Yapamadılar, kara geçiremediler, biz devam ediyoruz. Rusya'da bireysel bankacılıktan dünya devleri çekilirken, biz devam ediyoruz. Bu çok önemli bir örnek. Başarılıyız bunu da gururla söylüyorum. Onun için kendinize güveniyorsanız hayaliniz kadar ilerleyebilirsiniz...''