Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Geçtiğimiz hafta ABD'de ilk işsizlik maaşı başvurularının artış kaydetmesine rağmen, istihdamda büyüme gerçekleşmesi, güveni artırdı; Asya Borsaları da olumlu havadan etkilendi.

Dünyanın en büyük maden şirketi BHP Billiton Ltd., yüze 1.3 değer kazandı. Çin'in en büyük offshore petrol üreticisi Cnooc Ltd., petrolün 2008'den bu yana kaydettiği en sert düşüşten toparlanmasıyla yüzde 1.8 oranında artış kaydetti. Satışlarının çoğunluğunu Avrupa'da gerçekleştiren giyim şirketi Esprit Holdings Ltd., Avrupa Birliği'nin Yunanistan'ın kurtarma paketi için teminat talebini görüşmesinin ardından yüzde 1.4 düştü. Chubu Electric Power Co., Japonya Başbakanı Naoto Kan'ın Hamaoka nükleer santralinde faaliyetlerin durdurulmasını istemesi üzerine yüzde 11 geriledi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.5 düşüşle 138.29 puandan işlem gördü.

ABD'den gelen tarım dışı istihdam verilerinin piyasa tarafından diğer olumsuz verilere rağmen olumlu algılandığını belirten Pengana Capital Ltd.'in yöneticisi Tim Schroeders, Yunanistan'ın Avrupa Birliği'nden ayrılacağı söylentilerini saçma olduğunu savundu. Schroeders, "ancak, bunun bir ihtimal olarak dahi bashinin geçmesi, Avrupa'daki endişe ortamını tetikliyor" dedi.