Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD KAPANIŞI BEKLENDİĞİ KADAR KUVVETLİ OLMADI

Cuma günü pozitif modda devam eden Avrupa seansının ardından gelen ABD Tarım Dışı İstihdam verisi piyasaların moralini düzeltti. 185 bin beklenen işgücündeki artış 244 bin olunca ekonomik toparlanmanın kuvvetlendiği ve emek piyasasına yansıdığı beklentisi ile riskli varlıklara ve emtiaya alım geldi. Diğer yandan Dolar’a karşı 1.49 seviyesinin üstünden gelen Euro ise son gelen veriyle beraber 1.44 düzeyinin de altına indi. ABD Borsaları ise önce yükselen ardından geri çekilen emtia fiyatlarına tepki verdiler. 1.355 seviyesine yaklaşan S&P 500 Endeksi alımlarını koruyamayarak günü % 0.38 yükselişle ve 1.340 puandan tamamladı. Dow Jones Sanayi Endeksi ise günü defansif hisselere gelen alımlarla hafif yükselerek kapandı. Son okuma ise 12.638 puan ve % 0.43 yükseliş olarak kaydedildi. Dolar Endeksi verinin ardından 75’in üstüne çıkarken sabah saatlerinde ise 74.5’e gerş çekilmiş durumda.

ASYA’DA KARIŞIK SEYİR HAKİM

Petrolün düşüşünden ilk faydalanacak ülkelerden biri olan Hindistan’da varlık fiyatları yükselişe geçerken şu sıralar tekrar yükselişe geçen fiyatlar sebebiyle Hint borsasında bir realizasyon yaşanıyor. Japonya’da geri çekilme devam ederken kıtanın güneyinde havayolları şirketlerinde sert yükselişler görülüyor. Cuma günü yaşanan, fosil yakıtla taşımacılık yapan şirketlerin risk primlerindeki düşüş rüzgarının bugün de devam ettiği gözleniyor. Asya para birimleri ABD Doları’na karşı kuvvetlenirken Japon Yeni’ndeki kararsız seyir devam ediyor, Dolar’a karşı son fiyat 80.56. ABD’den gelen işgücü rakamları Asyalıları sevindirirken bölgenin genelinde yükselişler yaşanıyor. Çin Şanghay Bileşik Endeksi % 0.28 yükselirken Tayland SET Endeksi ise % 1.68 yükselişte. Japonya Nikkei 225 Endeksi ise % 0.56 düşüş sergiliyor ve 9.799 puanda.

EMTİA FİYATLARI YEŞİLLENDİ

Geçtiğimiz hafta yaşanan sert geri çekilmelerin ardından bugün fiyatların yeşil bölgeye terfi ettiği görülüyor. Haftasonu Mısır, Suriye ve Yemen gibi ülkelerde yaşanan ölümlü gösteriler ve çıkan kargaşalar sonunda petrol fiyatında bir yükseliş olduğu gözleniyor. Kısa sürede sert düşen fiyatlara tepki geldiği de görülürken iki fiyatlama birbirine karışmış durumda. ABD tipi ham petrolün fiyatı varil başına 98.98 Dolar değerini alırken yükseliş % 1.8’I geçmiş durumda. Brent tipi ham petrolün varil başı fiyatı ise 110.82 Dolar’da. 200 günlük ortalamasına kadar geri çekilen ve son 6 ayın en dibine inen bakır fiyatları da global toparlanmanın devam edeceği beklentisi ile bugün yükseliyor. Değerli metallere de alım yönünde ilgi not edilirken 50 Dolar / Ons sınırında düşen gümüş ifyatları bu sabah güne tepki ile başlıyor, son okuma 36.10 Dolar. Altın fiyatları ise güçlü seyrine geri çekilmelere rağmen devam ediyor, 1.500 Dolar’I geçen değerli maden gördüğü tepe noktaya ise yaklaşık 70 Dolar kara uzaklıkta. Diğer değerli madenlerde de tepki yaşanırken soya fasulyesi ve buğday gibi tarımsal emtiada da yükselişler görülüyor.

AVRUPA’DA YUNANİSTAN VE EURO İZLENİYOR


Haftasonu bir Alman dergiisnde çıkan ve Yunanistan’ın birlikten çıkacağı haberleri Yunan yetkililerden tepki çekti. Diğer yandan ise 1 senede % 2.5’ten % 25’e çıkan 2 yıllık yunan tahvil faizi izleniyor ve yatırımcılar olası bir ödeyememe riskini fiyatlıyorlar. Tüm bu verilerin de etkisiyle Dolar’a karşı düşüşünü sürdüren Euro, Asya seansında bu dedikoduların Avrupa Merkez Bankası’nın faiz artışılarını durdramayacağı fiyatlamasıyla yükseliyor. % 0.51 yükselişle 1.4390 düzeyine tırmanan Euro bugün açıklancak verilere ve Yunanistan haberlerine kilitlenecek. Borsalar tarafında ise HSBC ve Munich RE kar takip edilecek.

İÇ PİYASADA BİLANÇO SEZONU ÖNEMLİ

İMKB’de banka bilançolarının beklentilerden iyi geleceği beklentisi ile gelen alımlar yerini realizasyona bıraktı. Citigroup’un banka kar tahminlerini aşağı çekmesi ve ardından Akbank karının ilk çeyrekte beklentileri karşılayamaması ile sertleşen satışlar garanti Bankası’na gelen satışlarla perçinlendi. GE’nin elinde bulundurduğu % 2.25’lik Garanti Bankası hisselerinin % 1.25’ine denk gelen 52.5 milyon lot hisseyi kurul kaydına almak için başvurması hissenin düşmesine yol açtı. % 1.98 geri çekilen hisseler tek başına bileşik endeksi 193 puan aşağı çekti. Tüpraş hisseleri ise düşen petrol fiyatlarına tepki vermeye devam etti ve düşüş % 4.6’yı bularak iki günde bileşik  % 10’u geçmiş oldu. Bugün Coca Cola karı bekleniyor.

Gösterge tahvil günü % 8.41 bileşikten tamamlarken yeni hafta da sakişn başlıyor. Bugün Hazine 2 adet ihale düzenleyecek, haftanın yeni bono ihraçlarına sahne olacağ bilindiği için faiz cephesi piyasanın radarında kalmaya devam edecek. TL, haftaya sakin başlarken Dolar’a karşı 1.54 ve Euro’ya karşı ise 2.21 seviyesinde. Yarım Euro ve Yarım Dolar’dan oluşan Sepet Kur 1.8777’de.

Bugün takip edilecek veriler ise şu şekilde :
- Almanya'da Mart ayı dış ticaret dengesi 09:00 Önceki: 12.1 milyar Euro dış ticaret fazlası
- TÜİK Mart ayı sanayi üretim endeksini açıklayacak 10:00 Önceki: -4.1%
- OECD Bölgesi'nde Mart ayı öncü ekonomik göstergeler açıklanacak 13:00 Önceki: 103.2
- ABD'de Nisan ayı CB İstihdam Trend Endeksi açıklanacak 17:00 Önceki: 101.9
- Hazine Nisan ayı nakit dengesi ve faiz dışı denge sonuçlarını açıklayacak 17:30
- Otomotiv Sanayicileri Derneği, Türkiye'de Mart ayı otomotiv üretimi verilerini açıklayacak
- Hazine 3 yıl vadeli Devlet Tahvili ve 5 yıl vadeli TÜFE'ye endeksli devlet tahvili ihalesi
-  AKENR'nin Genel Kurul toplantısı yapılacak

Gökhan Şen (gsen@bloomberght.com)
Bloomberg HT Araştırma Bölümü