Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Büyümekte olan ABD ekonomisinin ham madde talebini tırmandıracağı işaretleri ile 2008 aralık ayından beri en kötü haftalık performansını sergileyen emtialar yükselişe geçti.

24 vadelinin işlem gördüğü Standard & Poor's GSCI Endeksi, yüzde 11'lik değer kaybını keserek Singapur saati ile 12.00'de yüzde 1.1 arttı ve 681.74 seviyesine yükseldi. Geçtiğimiz hafta yüzde 27'lik kayıpla en erken 1975'ten beri en kötü düşüşünü yaşayan gümüş vadelileri yüzde 2.2 sıçradı. Geçtiğimiz hafta yüzde 15 değer kaybeden ham petrolün varili ise şeytanın bacağını haftanın son işlem günü olan 6 Mayıs'ta kırdı, ham petrol yüzde 1.9 değer kazandı.

ABD Çalışma Bakanlığı'nca açıklanan istihdam verisi, birçok ekonomistin tahminin üstüne çıktı. Bu hafta açıklancak olan Çin'deki verilerden enflasyon Nisan ayında bir önceki aya göre gevşemiş olabilirken, sanayi üretimi ve perakende satışlarındaki büyüme bir önceki ay ile aynı seviyede olabilir. Boğalar; dünyanın en büyük madencilik şirketi BHP Billiton'dan BP'ye üreticiler  bu duruma ayak uyduramazken, Çin, Hindistan ve Brezilya öncülüğündeki küresel ekonomideki genişlemenin, aynı zamanda talep artışındaki büyüme de olduğunu söylüyorlar.

"İşe yarar bir istihdam verisinden sonra biraz hareket bekliyorusunuz" yorumunda bulunan bu yıl petrolün varilinin 100 doları geçeceğini tahmin eden Sidney'deki Commodity Broking Services direktörü Jonathan Barratt, "113 dolardan 97 dolara düşüşün ardından biraz daha agresif bir toparlanma beklerdim. Önümüzdeki günlerde biraz daha toparlanmaya şahit olabiliriz" yorumunda bulundu.

NYMEX elektronik işlemlerde temmuz teslimli ham petrolün varili yüzde 1.9 kadar değerlenerek 98.99 dolar oldu. Petrolün kontratı ise geçtiğimiz haftanın son işlem günü olan 6 mayısta yüzde 2.6 kayıpla 97.18 dolardan işlem gördü.