Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de istihdam piyasasının beklentinin üzerinde büyüme kaydetmesi ve emtia fiyatlarındaki yükselişin geri gelmesiyle küresel ekonomiye ilişkin iyimserlik yükseldi. çin Borsası, bir haftanın en büyük değerlenmesini kaydetti.

Kömür üreticisi China Shenhua Energy Co., petrolün son 2.5 yılın en sert düşüşünü kaydetmesinin ardından yeniden yükselişe geçmesinin ardından enerji şirketlerindeki değerlenmeye öncülük etti. Çin'in en büyük vagon üreticilerinden CSR Corp. ve China CNR Corp., Çin Merkezi Televizyonu'nun hükümetin hızlı demiryolu projelerini durdurmayacağını yazması üzerine yüzde 5'in üzerinde değerlendi. Yeni açılan şirketlerin endeksi ChiNext Endeksi, bir ayın en büyük rallisini kaydederken, Huayi Brothers Media Corp., Citic Securities Co.'nun şirketin hisselerinin tavsiyesini yükseltmesinin ardından 7 haftanın en yükseğine çıktı.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.4 değerlenmeyle 2,874.48 puana yükseldi ve 3 Mayıs'tan bu yana en yüksek seviyesine işaret etti. CSI 300 Endeksi ise yüzde 0.5 değerlenmeyle 3,136.73 puana ulaştı.

Enflasyon önlemleri kapsamında munzam karşılık ve faizleri sıkça artıran Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi, 18 Nisan'da kaydettiği 5 ayın zirvesinden bu yana yüzde 6 değer kaybetti. Yakın zamandaki kayıplar, endeksin bu yılki kazançlarının yüzde 2.4 sınırlanmasına sebep oldu.