Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de istihdam verilerinin beklentilerin üzerinde helmesi ve Çin'in yuanın daha hızlı değerlenmesine çaışacağı yönündeki spekülasyon üzerine Asya paraları Tayvan doları ve Malezya ringgiti öncülüğünde değerlendi.

ABD Hazine Bakanı Timothy F. Geithner, Stratejik ve Ekonomik Kalkınma Diyaloğu toplantılarında Çin'e daha güçlü yuan iin baskı yapacak. Çalışma Bakanlığı, 6 Mayıs'ta Nisan ayında istihdamda 244 bin kişilik artış kaydedildiğini açıkladı. Bloomberg ekonomistlerinin tahmini 184 bin kişilil artış görüleceği yönündeydi.

Bloomberg&JP Morgan Asya Dolar Endeksi yüzde 0.2 artış kaydederek 118.63 puana yükseldi. Tayvan doları ABD doları karşısında 28.614'ten; Güney Kore Wonu yüzde 0.4 değerlenmeyle 1,078.88'den, Malezya Ringgiti ise yüzde 0.5 yükselişşe 2.9855'ten işlem gördü.

Daha güçlü yuanın büyük ihtimalle ringgit ve Asya paralarını destekleyeceğini savunan Bangkok Bank'ın hazine birimi başkanı Calbert Loh, güçlü ekonomik verilerin, olumlu bir gelişme olduğunu belirtti.

Obama yönetimi ve ABD'li yasakoyucular Çin'in Döviz politikasının ülkenin ihracatçılarına adaletsiz rekabet avantajı verdiğini vurgulayarak, bu durumun ABD'deli işgücü piyasasını olumsuz etkilediğini öne sürdü. Geithner ise geçtiğimiz haftaki konuşmasında yuanın hızlı değerlenmesine izin verilmesinin, enflasyon kontrolüne de yardımcı olacağını savunmuştu.