Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hedge fonlar, petrol fiyatlarının geçen hafta 15 dolar düşerek son iki yılın en hızlı düşüşünü gerçekleştirdiği harekete, rekor seviye yakınlarındaki "long" petrol pozisyonlarında yakalandı.

Fonlar ve diğer büyük sepekülatörler, 3 Mayıs ile biten haftada, net "long" pozisyonlarını yüzde 2.4 düşürerek 293,823 kontrata indirmesine karşın, bu seviye halen rekor seviyenin yalnızca yüzde 5.7 uzağındaydı. Dünyanın en büyük emtia hedge fonu olan Clive Fund LLP, Financial Times'ta çıkan habere göre, petrol fiyatlarındaki düşüşün etkisi ile geçemn hafta 400 milyon doların üzerinde bir kayıp yaşadı.

Villanova, Pennsylvania'da bir danışmanlık şirketi olan Schork Group Inc.'den analist Hamza Khan, "Çok korkunçtu" dedi ve "Bu işlemlerde yanlış tarafta yakalanmaktan nefret ediyoyorum. Borsa verileri insanların 'long' pozisyonda olduğunu gösteriyor ve petrol fiyatlarında düşüşün bu kadar hızlı olması, bazı spekülatörleri petrole girme konusunda korkutuyor" şeklinde görüş bildirdi.

24 ham madde fiyatını izleyen Standard & Poor’s GSCI Endeksi, ABD'de hizmet sektöründeki daha yavaş büyüme ve Almanya'da imalat sanayi siparişlerinin daha düşük çıkmasının ekonomik toparlanmanın yavaşlamakta olduğu endişelerini getirmesi sonucu, geçen hafta yüzde 11 düştü ve 2008'den bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Emtia fiyatlarındaki düşüşler, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet'nin faizleri artırmada acelelerinin olmadığını işaret etmesi sonrası, doların euro karşısında değer kazanması ile daha da hızlandı.

Chris Levett'in yönettiği 5 milyar dolar büyüklüğündeki Clive Fund, Financial Times'ta çıkan habere göre, geçen hafta yüzde 8.9'luk bir kayıp gerçekleştirdi. Ancak Bloomberg News'un Fon'a yorum için gönderdiği elektronik postaya yanıt gelmedi ve Londra merkezli Fon'a çalışma saatleri dışında açılan telefona da yanıt verilmedi.