Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Standard&Poor's'un Yunanistan'ın uzun vadeli kredi notunu 2 kademe birden düşürmesiyle euro yen karşısında değer kaybederken, petrol fiyatlarının yeniden sıçrama yapması piyasalarda güveni artırdı. İyi ve kötü haberler arasında kalan Japon hisseleri dalgalı seyir izledi.

Japonya'nın en büyük petrol şirketi Inpex Corp. ve emtiadan büyük kazanç sağlayan Mitsui & Co., petrol ve metal fiyatlarındaki dünkü yükselişin ardından yüzde 0.5 artış kaydetti. Elektrikli makine üreticisi Sumitomo Heavy Industries Ltd., kârlarında yüzde 13 artış öngörmesi üzerine yüzde 13 değerlendi. Video oyunları konsol üreticisi Satışlarının üçte birini Avrupa'da gerçekleştiren Nintento Co.'nun ise yenin euro karşısında değerlenmesiyle kazanç görünümü düştü; şirketin hisseleri yüzde 1.3 geriledi. Japonya'nın en büyük üçüncü cep telefonu operatörü Softbank Corp., Goldman Sachs'ın yatırımcılara şirketin hisselerini satması tavsiyesini vermesi üzerine yüzde 2.5 düştü.

Nikkei 225 Endeksi ufak bir değişiklikle 9,797.55 puandan işlem gördü. Endeks, gün içinde en azından 10 kez kazançlar ve kayıplar arasında gidip geldi. Topix Endeksi ise yüzde 0.1 kayıpla 853.82 puan oldu.

Yükselen petrol fiyatlarının küresel ekonominin gücünü yansıttığını, yendeki değerlenmenin ise Japonya için risk oluşturduğuna dikkat çeken Tokyo'daki SMBC Friends Securities Co.'nun stratejistlerinden Fumiyuki Nakanishi, "yatırımcılar, hisseler gereginden çok düştüğünde alım yapıyor; ancak yukarı yönlü seyir şimdilik sınırlı" dedi.