Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yatırımcıların kar elde etmek için kontratlarını elden çıkarmaları ile petrol New York'ta değer kaybetti.

Bloomberg'in analistlerin arasında yaptığı bir araştırmada dünyanın en büyük enerji tüketicisi olan Çin'in gümrük işlemlerinden ihracattaki büyümenin geçtiğimiz ay yavaşladığının görülebileceğini açıklamasından önce vadeliler yüzde 2 kadar değer kaybetti. 2008 aralığından beri en büyük haftalık düşüşünü gerçekleştiren petrol, dün tırmandı. Enerji Bakanlığı'ndan yarın açıklanacak olan bir veri ABD ham petrol stoklarının 3. haftasında da yükseldiğini gösterebilir. 

"Bu sadece kar realizasyonu" diyen petrolün varilinin 100 doları aşacağını önceden tahmin eden Sidney merkezli Commodity Broking Services Pty direktörü; "Bir önceki gün gerçekleştirdiğimiz büyük hareketin dönüşü sadece. Bu geniş kapsam diğer emtialar için de geçerli." yorumunda bulundu.

NYMEX elektronik işlemlerde temmuz teslimli ham petrolün varili yüzde 2.09 kadar yükselerek Singapur'da sabah 10.59'da 100.46 dolardan işlem gördü. 22 şubattan beri en büyük çıkışı gösteren petrolün kontratı dün yüzde 5.5 ya da 5.37 dolar artışla 102.55 dolar oldu. Fiyatlar geçtiğimiz yıl yüzde 32 değer kazandı.

Londra merkezli ICE Vadeli İşlemler Avrupa Borsası'nda işlem gören haziran teslimli brent petrolün varili yüzde 1.2 ya da 1.39 dolar yükselerek 114.51 dolar oldu. Dün ise yüzde 6.2 tırmanarak 115.90 dolardan işlem gördü.