Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

AB tarafından ilk kurtarılan ülke olan Yunanistan'ın borçlarının yapılandırılacağına yönelik spekülasyonların arasında ülke hazine tahvillerini ihraç etmeye hazırlanıyor. Euro ise Yunanistan'ın etkisiyle yen karşısında 6 haftanın en düşük seviyesinden işlem gördü.

17 ülke tarafından kullanılan euro, kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin Yunanistan'ın notunu Nisan 2010'dan bu yana 4. kez düşürmesinin ardından, 16 önemli para biriminin 12'si karşısında değer kaybetti Avustralya doları ise ülkenin hazine bakanı Wayne Swan'ın bütçe planının açıklamasının öncesinde düştü. Yeni Zelanda doları da IMF'nin ülkenin para biriminin ortalama yüzde 20 yukarıdan değerlendiğini belirtmesiyle geri çekildi.

Piyasaların daha önce düşünmemelerine rağmen, şimdi Yunanistan'ın yeniden yapılandırılmasının değerlendirilmeye başlandığını dikkat çeken Tokyo'daki FX Prime Corp.'un yönetici direktörü Marito Ueda, euroda aşağı yönlü düzeltme beklentdiğini söyledi. Ueda, risk duyarlılığında da artış öngörerek, bunun yeni destekleyebileceğini belirtti.

Euro, yen karşısında 115.43'ten 115.24'e geriledi. Avrupa'nın ortak para birimi gün içinde 114.98 yen seviyesinden 29 Mart'taN bu yana en düşük seviyesini kaydetmişti.

Euro/Dolar paritesi 1.4365'teb 1.4333'e geriledi. Günün önceki saatlerinde 1.4255 dolar düzeyine kadar gerileyen euro, 19 Nisan'dan bu yana en düşük seviyesini test etti. Dolar, yen karşısında ise 80.36'dan 80.40'a yükseldi.

Yunanistan bugün 182 gün vadeli 1.25 milyar euro değerinde tahvilini ihraç edecek.