Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

İstanbul Değerli Maden ve Mücevherat İhracatçıları Birliği (İDMMİB) Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Koçak, bu yılın ilk 4 ayında ihracatlarının 482 milyon dolar olduğunu belirterek, geçen yılın aynı döneminde 373 milyon dolar olan ihracatın dolar bazında yüzde 30 arttığını söyledi.

Koçak, ''İhracat miktar olarak 14 ayarda yüzde 30 yükseldi. Diğer ayarlarda ortalama yüzde 5-10 arasında artışlar kaydedildi. Bazı ayarlarda ise düşüşler oldu'' şeklinde konuştu.

Yıl sonu ihracat beklentilerinin 1,5 milyar dolar civarında olduğunu kaydeden Koçak, altın fiyatlarındaki yükselişin ihracatı olumsuz etkilediğini belirtirken, ''Yükselen altın fiyatları ile alıcılar alımlarından ya vazgeçiyorlar veya erteliyorlar'' dedi.

İthalat açısından ise külçe altında geçen yılın 4 ayına göre artış kaydedildiğini söyleyen Koçak, küresel krizin sektöre ve ihracat pazarlarına etkisine ilişkin de şu görüşleri dile getirdi:

''Küresel krizin devam etmesi bazı ülkelerin ekonomilerini derinden sarstığı için bizim ticaretimizin yoğun olduğu Rusya, Balkan ülkeleri, Kafkas ve Orta Asya ülkelerinde, hatta Avrupa ve ABD'de yoğun talep daralması yaşanması hala devam etmektedir. Altın fiyatlarının 2010-2011 arasında yüzde 40 gibi artış göstermesi de çok olumsuz etkilemekte, ihracatçılarımızın satışları miktar bazında düşüşler göstermektedir. İhracat pazarlarımız genişlemekte, ancak o ülkelere satılan miktarlar azalmaktadır. Dünyanın 120-130 ülkesine ihracat yapmaktayız. Yeni pazar arayışlarımız ise sürmektedir.''