Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa Merkez Bankası Başkanlığı için Mario Draghi'yi destekleme yönünde sinyal verdi. Merkel'in bu adımıyla birlikte, İtalya Merkez Bankası Başkanı Draghi'nin başkanlığına yönelik Avrupalı siyasi liderler arasında bir muhalefet kalmadı.

Merkel, Die Zeit gazetesine verdiği demeçte, "Mario Draghi'yi tanıyorum" dedi ve "İlginç ve deneyimli bir kişi. İstikrar kültürü ve güçlü ekonomi politikası yönündeki fikirlerimize çok yakın biri. Almanya, Avrupa Merkez Bankası başkanlığı için Draghi'nin adaylığını destekleyebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Merkel'in ilk kez Avrupa Merkez Bankası başkanlığı konusunda isim zikrettiği bu yorumlar, Başbakanlık ve Başbakan'ın baş sözcüsü Steffen Seibert tarafından da doğrulandı.

Almanya, Draghi'ye destek konusunda, Euro Bölgesi'nin dört büyük ekononomisinden sonuncusu oldu. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'ye 26 Nisan'da, bir İtalyan'ı destekleyeceğini söylemişti. İspanya Maliye Bakanı Elena Salgado da, ertesi gün, Draghi'nin mükemmel bir aday olduğunu belirtmişti.

Euro bu habere fazla bir tepki vermedi ve yüzde 0.25 yükselerek, Berlin saati ile 12:26'da 1.4392 dolara çıktı.

Euro Bölgesi maliye bakanları, Avrupa Merkez Bankası başkanlığı adaylığı konusunda 16 Mayıs'ta Brüksel'deki toplantıda karara varmayı planlıyor. Ancak Almanya, daha önce, Avrupa liderlerinin başkan adaylığı konusunda kararı Haziran zirvesinde vereceğini işaret etmişti.