KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de dış ticaret açığı Mart ayında, son iki yılın en yüksek seviyesine çıkmasının ithalatı artırması ve bunun da rekor seviyeye çıkan ihracatın etkisini gidermesi sonrası beklenenden daha yüksek çıktı.

Dış ticaret açığı Mart ayında yüzde 6 artarak 48.2 milyar dolara yükseldi ve Haziran ayından bu yana en yüksek seviyesine yükseldi. Ticaret açığı Şubt ayında 45.4 milyar dolar seviyesindeydi. Bloomberg News'un 72 ekonomiste dayandırdığı anketin sonucuna göre, dış ticaret açığının Mart ayında 47 milyar dolar seviyesinde çıkması bekleniyordu. İhracat son 17 yılın en hızlı artışını gösterdi.

Ham petrol fiyatlarının bir yılın ardından 100 dolar seviyesinin üzerine çıkması ve dolardaki yüzde 9.42lük düşüş muhtemelen ithalatın maliyetini artırmaya devam edecek. Aynı zamanda, zayıf kur Amerikan mallarını gelişen piyasalarda daha rekabetçi hale getiriyor ve bunun da ihracatçı şirketlere faydası dokunuyor.

ABD'de ithalat Mart ayında yüzde 4.9 yükselerek Ağustos 2008'den bu yana en yüksek seviyesi olan 220.8 milyar dolara çıktı. Benzin fiyatlarındaki artışlar ve otomobil ve bilgisayarlara yönelik talepler yükselişe öncülük etti.

Advertisement