KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hükümetinin yıllardır Bin Ladin'i yakalamak için yaptığı masraf, El Kaide liderinin öldürülmesine rağmen vergi mükelleflerine yansımaya devam edecek.

El Kaide lideri Usama Bin Ladin'in öldürülmesine rağmen, ABD'li vergi mükellefleri bir süre daha terörle mücadele ve savunma harcamalardan kurtulamayacak.

ABD hükümeti son 10 yılda Bin Ladin'in yakalanması için 2 trilyon dolar harcama yaptı. Bu rakam ülkenin 9.68 trilyona ulaşan kamu borçlarının yüzde 20'sine karşılık geliyor. Bloomberg'in analizlerine göre 2 trilyon dolarlık harcama, 11 Eylül 2001'den bu yana Afganistan ve Irak'taki savaşları kapsadığı gibi, ABD hükümetinin ülke güvenliği ve özel kuvvetlere yaptığı savunma harcamalarını da içeriyor.

Sadece bu yıl El Kaide ile savaşlarda alınan borçların faizi 45 milyar doları buluyor. Ancak Bin Ladin'in ele geçirilmesi, ABD'nin bu harcamalarını durdurmaya yetmeyecek.

1 Ekim'den itibaren başlayacak olan mali takvim içerisinde ABD'de kazanılan her 4 doların 1'i ülkenin EL Kaide mücadelesinden kaynaklanmış olan borçlarına aktarılacak.

ABD Ekonomi ve Politik Araştırmalar Merkezi'nin yardımcı direktörü Dean Baker, Bin Ladin'e yapılan harcamalar olmasaydı, ülkenin borçlarının çok daha az olacağını savunuyor.

Diğer yandan ABD'nin El Kaide savaşında yaptığı masrafların, Amerikalıların yaşam kalitesini de maddi ve manevi olarak düşürdüğü belirtiliyor.

Moody's Anaytics Inc.'in başş ekonomisti Mark Zandi ise, toplam masrafın Bloomberg'in analizini aşabileceğini söylüyor.

Zandi, Bin Ladin'in ABD hükümetine ve şirketlerine yıllık 250 milyar dolar olmak üzere toplamda 2.5 trilyona mal olduğunu belirtti.

Advertisement