Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nden yapılan açıklamaya göre Çin'den ABD'ye ivme kazanan enflasyon baskısı ile yükselen ham petrol maliyetlerinden etkilenen gıda fiyatları daha da artabilir.

"Şu anki duruma göre gıda fiyatları yüksek petrol fiyatları sebebiyle yükselişini sürdürebilir." diyen Gıda ve Tarım Örgütü'nün Asya Bölge Temsilcisi Hiroyuki Konuma, "Ham petrol fiyatlarındaki dalgalanmadan çok endişeliyiz. Fiyatların keskin bir şekilde düşeceğine dair de bir işaret yok." yorumunda bulundu.

Çin'den Brezilya'ya enflasyon baskısının artması ve merkez bankalarının gösterge faiz oranlarında yükselişe gitmesi ve tohum fiyatlarının artması sebebiyle küresel gıda fiyatları nisan ayında rekora yakın yükseldi. dünya Bankası'ndan yapılan açıklmaya göre gıda fiyatlarındaki ani artış geçtiğimiz yılın haziran ayından beri 44 milyon insanı açlığa sürükledi. Kuzey afrika ve Ortadoğu'daki ayaklanmalar da rakamların bu noktaya varmasında etkili oldu.

Roma merkezli Gıda ve Tarım Örgütü'nün 5 mayısta yayımladığı rapora göre 55 gıda emtiasının endeksi geçtiğimiz ay 232.1 puana yükseldi. Gösterge endeksi mart ayından yüzde 2.6 gerilemeden önce şubat ayında tüm zamanların yükseği olan 237.2 seviyesine çıktı. Dünya bankası'nın 16 nisanda yaptığı açıklamaya göre endeks yüzde 10 tırmandığında 10 milyon kişi daha yoksullaşacak.