Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Piyasalarda karışık seyre devam

Piyasalarda karışık seyre devam

  • ABD çok parlak olmayan verilere rağmen günü yeşilde kaparken, Asya borsalarında Çin'in munzam karşılıkları artışının etkisiyle kayıplar görüldü

Giriş: 13 Mayıs 2011, Cuma 08:39
Güncelleme: 13 Mayıs 2011, Cuma 08:39

ABD’DE MORALLER DÜZELDİ

Okyanusun ötesinden gelen veriler pek de parlak olmamasına rağmen ABD’de hisselerin yükseldiği görüldü. Önceki gün, emtia fiyatlarındaki oynaklığa bağlı olarak geri çekilen hisseler dün tüketici şirketleri ve sağlık sektörü hisseleri öncülüğünde yükselirken finansallarda satış gözlemlendi. Rochdale Sec. analisti Richard Bove’nin Goldman Sachs’ın tavsiyesini düşürmesi üzerine hisse gün içinde % 4.5’e varan kayıplar yaşarken diğer finansa hisselerini de aşağı çekti.

S&P 500 Endeksi günü % 0.49 yükselişle 1.348 puandan tamamlarken Dow Jones Sanayi Endeksi ise % 0.52 artışla 12.695 puana ulaştı. Teknoloji hisselerinin ağırlıkta olduğu Nasdaq Endeksi ise günü % 0.63 yükselerek tamamladı. Gevşeyerek riskli varlıkların yükselmesine izin veren Dolar Endeksi, sabah saatlerinde yeniden 75.3 düzeyinde ve yükseliyor. ABD 10 yıllıkları ise başarılı geçen 30 yıllık ihale sonrasında, güvenli liman talebine bağlı olarak yükseliyor.

10 yıllık tahvilin faizi % 3.21 iken, 30 yıllık tahvilin faizi ise % 4.34 seviyesinde. Bugün ABD’den beklenen önemli bir bilanço bulunmazken emtia fiyatları ve ekonomik veriler yakındna takip edilecek.

ASYA’DA JAPONYA ENDİŞELERİ HAKİM

Nikon ve Japan Tobacco gibi şirketlerin beklenti üzerindeki karlarindan sonra yükselen Nikkei, deprem sonrasi radyasyonla ilgili endişenin devam etmesi ve enflasyon kaygılari nedeniyle deger kaybetti. Nissan ise deprem sonrası kısıtlanan üretim operasyonlarına ekimde tam olarak başlayabileceği bilgisinden sonra % 3 değer kazandı. Çin’in beklenmedik bir şekilde banka rezerv oranlarını arttırması sonrasi Hong Kong ve Şanghay artıda seyrediyor. Güney Kore Merkez Bankası enflasyonun 4 aydır hükümet hedefi olan % 3’ün üzerinde devam etmesine rağmen % 3 olan faizleri değiştirmedi.

Çin banka rezerv oranlarını 2011 yilinda 5.defa 2010 ocak ayından beri ise 11.defa yükselterek % 21’e getirdi. Likiditeyi cekmek icin dun 3 yillik hazine kagidi cikartan Cin Merkez Bankasinin bu artis sonrasi faize bir sure mudahele etmemesi bekleniyor.

Bloomberg’de Robin Meredith’e ozel roportaj veren BRIC teriminin yaraticisi Goldman Sach Varlik Yonetimi baskani Jim O’Neill’e gore BRIC’I olusturan dort ulkeye yani Brezilya, Rusya, Hindistan ve Cin’e performansalri ve potansiyelleri nedeniyle Turkiye, Kore, Endonezya ve Meksika eklenebilir. O’neill ayrıca Çin hükümetinin ekonomiyi yavaşlatma ile ilgili adımlarını başarılı bulduğunu belirtirken yılın ikinci yarısında Çin hisselerinin oldukça iyi performans göstermesini beklediğini ve ayrıca Rusya hisselerinin fiyat açisindan alınabilir seviyede olduğunu soyledi.

Japonya’da Nükleer endişenin devam etmesi ve Japonya hükümetinin destek kararına rağmen Fukushima santrali işletmecisi Tepco’nun 130 milyar Dolar’ın üzerinde tazminat ödemek zorunda kalacağı tahmini sonrası Tepco hisselerinde % 2.3 deger kaybı yaşandı. Tepco’nun depremden sonraki değer kaybı % 80 oldu. Japonya’da Merkez Bankası başkani enflasyonun ciddi bir tehlike olduğunu soylerken açıklanacak rakamlar öncesi Japon ekonomisinin 1. çeyrekte % 2 küçülmesi bekleniyor. Japon Nikkei Endeksi % 1.5 geri çekilirken, MSCI Asya Endeksi % 0.7 geri çekildi.

EMTİA FİYATLARI SAKİN

Global faizler artmaya devam ederken emtia fiyatlarındaki kısa vadeli hareketlenmeler de durmuyor. Dün son olarak Peru ve Şili de faiz artırırken onlara Avrupa’dan Norveç de katıldı. Tüm bu artışların emtiaya olan talebi düşürebileceğini hesaplayan oyuncular satışa geçiyorlar, diğer taraftan kimi piyasa aktörleri ise FED gibi büyük bankaların faizlerde artışa gitmeden emtiada trendin bitmediğine inanıyorlar. İşte bu beklentiler arasında kalan ABD tipi ham petrolün fiyatı Asya’da varil başına 98.38 Dolar değerini alırken, Brent petrol ise 112.90 düzeyinde. Altın ve diğer değerli metallerde ufak çaplı gei çekilmeler yaşanırken spot gümüş fiyatı ise % 1.5 düşüşte. ABD stoklarının açıklanmasının ardından sert düşüşler kaydeden tarımsal emtiada ise tepki üretme çabaları hakim. Son 5 ayın dibinde gezen bakır fiyatları ise sabah saatlerinde cılız bir yükseliş kaydetmiş durumda.

AVRUPA’DA GÜNDEM YOĞUN

Bir yandan Yunanistan problemlerini fiyatlamaya çalışan piyasalar diğer yandansa yükseln enflasyon Avrupa’yı takip eden herkesi meraka sevkediyor. Yunan tahvilleri kurtarma umutlarıyla bir mikyar alıcılı seyrederken bugün bölgede açıklanacak veriler önemli olacak. Avrupa’da açıklanacak bilançoların da gün içi hareketlilik yaratması bekleniyor. Bugün beklene kar rakamları arasında Banco Popolare, Credit Agricole, Thyssenkrup ve Telefonica bulunuyor. Euro ise Dolar’a karşı 1.4216 seviyesinde ve dune göre % 0.21 aşağıda. ABD Doları’nın kuvvetli olması diğer para birimlerine negafit yansırken emtia üreticisi konumundaki Avustralya ve Kanada gibi para birimlerini düşüşte olduğu gözlneiyor. Türkiye’nin de içinde bulunduğu gelişen Avrupa ülkeleri grubunun para birimleri ise sabah saatlerinde % 0.20 civarında değer kaybediyorlar.

İMKB’DE TEPKİ İZLENİYOR

Dün 200 günlük ortalamasından sert şekilde tepki veren endeksin ilk direnci 67.500 ve 67.800 arasındaki bölge olacak. Destek olarak ise dün de test edilen 200 günlük ortalama ve dolayısıyla yaklaşık olarak 65.200 olarak hesaplanan destek izlenecek. Bugünün borsaya bilanço göndermek için son gün olması sebebiyle hem gelecek bilançolarda hem de hisse bazlı oynaklıkta artış olması hakim beklenti.

Gösterge tahvilde yükselişe karşı gelen tepki alımları faizi % 8.62’ye indirirken TL ise güne sınırlı tepkilerle başlıyor. Dolar / TL 1.5777 iken Euro / TL ise 2.2444 seviyesinde, Sepet Kur da 1.9110’da.

Bugün açıklanacak veri takvimi ise şöyle :

- Güney Kore Merkez Bankası faiz kararı 04.00 Önceki: 3.00%

- Çin'de Mart ayı CB öncü göstergeler endeksi açıklanacak 05.00

- Almanya'da 1.çeyrek GSYH (öncü) açıklanacak 09.00

- TÜİK Mart ithalat-ihracat miktar endekslerini açıklayacak 10.00 Önceki: İhracat +9,3%, ithalat 29,5%

- Euro Bölgesi 1.çeyrek GSYH (öncü) açıklanacak 12.00

- ABD'de Nisan ayı TÜFE 15.30 Önceki: TÜFE 0,5%, çekirdek TÜFE 0,1%

- ABD'de Michigan Üniversitesi Tüketici Güveni açıklanacak 16.55

ATEKS, METUR, PINSU, PNSUT, TAVHL'ın Genel Kurul toplantıları

Gökhan Şen (gsen@bloomberght.com)

Bloomberg HT Araştırma Bölümü