Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Verimli tarım arazilerinin yer aldığı ve birden fazla ürünün ekiminin yapılabildiği Amik Ovası'nda arazi fiyatlarının yörede yapılan baraj inşaatlarının ardından rekor düzeyde arttığı bildirildi.

Antakya Ziraat Odası Başkanı Abdulhay Denizli, 270 bin 760 hektarlık Amik Ovası'nda arazi satın almaya yönelik taleplerin arttığını söyledi.

Pamuktan buğdaya, mısırdan ayçiçeğine kadar değişik ürün desenlerinin yetiştirildiği verimli ovanın, sulama ve taşkın önleme amaçlı Suriye ile ortaklaşa yapılan Dostluk Barajı ile Reyhanlı ve Büyük Karaçay baraj inşaatlarının devam ettiğini ifade eden Denizli, bunların tamamlanmasıyla ovanın ''can suyuna'' kavuşacağını ve üreticinin yaşadığı su sıkıntısının sona ereceğini kaydetti.

Barajların tamamlanmasıyla tarıma dayalı sanayinin gelişeceğini meyvecilik ve sebzeciliğin de önem kazanmaya başlayacağını vurgulayan Denizli, sulama amaçlı barajların ovada arazi fiyatlarının rekor seviyede artırdığını bildirdi. Denizli, şöyle devam etti:

''Amik Ovası altın değerinde dersek yanlış söylemiş olmayız. Bir yıl öncesine kadar su sıkıntısı nedeniyle çoğu üreticinin boş bıraktığı topraklara bugün talep arttı. Hizmete açılacak barajlar sayesinde buradan adeta ürün fışkıracak. Ova bire üç verir hale gelecek. Bu durum da tarım arazilerinin kıymetini arttırdı. Geçen yıla kadar tarlaların dekarı bin ile 4 bin lira arasında değişirken, son günlerde tarlaların dekar fiyatı 25 bin liraya kadar çıktı. Borç yükü altındaki bazı çiftçiler mecburen dede yadigarı toprağını satıyor. son bir yılda ovamızda yaklaşık 6 bin dekar arazi satıldı.''

Barajların yanı sıra Amik Ovası'nda bulunan havaalanı ile eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in projeleri arasında bulunduğunu söylediği 25 bin kişi kapasiteli spor kompleksi ve 750 yataklı sağlık kampüsü ve özel teşebbüs tarafından yapılacak otellerin de fiyatların katlanmasında büyük rol oynadığını ifade eden Denizli, bir süre sonra ovada tarım yapacak alanın kalmamasından korktuklarını söyledi.

Arazi fiyatlarının daha da artmasını beklediklerini belirten Denizli, çiftçileri topraklarını satmamaları yönünde uyardıklarını, ancak zor durumda olanların cazip teklifler karşısında direnemediğini kaydetti.



-HAVAALANI OVANIN DEĞERİNİ DAHA DA ARTTIRDI-

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin de havaalanının açılmasıyla Amik Ovası'nın kıymetinin daha da arttığını belirtti.

Kısa süre önce açılan yeni terminal binasıyla havaalanının uluslararası uçuşlara uygun hale geldiğini, ayrıca buranın kargo taşımacılığı içinde kullanılabileceğini ifade eden Çinçin, yapılan yatırımlar nedeniyle verimli tarım arazilerinin fiyatlarının bundan sonra da artmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.