Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Atlasjet'ten Rusya ve Irak'ta havayolu şirketi

Atlasjet'ten Rusya ve Irak'ta havayolu şirketi

  • Hızla büyüyen havayolu şirketi Atlasjet, Rusya ve Irak'ta da havayolu şirketi kuracaklarını açıkladı

Giriş: 17 Mayıs 2011, Salı 13:54
Güncelleme: 17 Mayıs 2011, Salı 13:54

Atlasjet, Rusya ve Irak'ta havayolu şirketi kuruyor.

Atlasjet Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy, basın toplantısında, Atlasjet'in 2001 yılında 4 milyon 250 bin liralık sermayesinin 2010 yılında 36 milyon liraya, 45 milyon 660 bin milyon liralık net cirosunun 516 milyon 700 bin liraya, personel sayısının 235'ten 944'e, uçak sayısının da 3'ten 15'e çıktığını anlattı.

2011'de Bodrum'a sefer sayısını 3'e çıkartan şirketin, Antalya tarifeli uçuşlarını 17 Haziran itibariyle günde 7 sefere çıkaracağını, 10 Haziran itibariyle Dalaman seferlerine başlayacağını kaydeden Ersoy, yeni tarifeli dış hat seferleriyle de Erbil, Süleymaniye, Priştina ve Ercan uçuşlarının yanı sıra 2011'de Tahran, Medine ve Cidde'ye uçuş başlattığını hatırlattı.

Ersoy, 2011 yılında tamamen yeni uçak satın almalarına yöneldiklerini ifade ederek, ''Mayıs ayında yaptığımız protokollerle 3 adet Airbus A321 uçağı satınalma işlemi tamamlandı. İki büyük uçak üreticisiyle görüşmelerimiz devam ediyor. Haziran ayı içerisinde bu görüşmelerin nihai sonuca ulaşmasını bekliyoruz. 15 adet daha az yakıt yakan, doğaya dost yeni nesil uçak alımı tamamlanacak'' diye konuştu.

2012 hedeflerine ilişkin de bilgi veren Ersoy, görüşmelerini başlattıkları iki yeni havayolunu uluslarası platformda hayata geçireceklerini söyledi. Ersoy, şöyle devam etti:

''Bunlardan biri Atlasjet Rusya. 2012 yılında Atlasjet Rusya'nın kurulma işlemleri tamamlanmış olacak ve Atlasjet Rusya, uçuşlarına başlayacak. Artık Atlasjet, Rusya'da Rus bayrağıyla hizmet veren bir uluslararası havayolu taşımacılığı haline gelecek.

Diğeri de Atlasjet Irak. Yaklaşık 2 yıldır Atlasjet, Türkiye'den İstanbul'dan Kuzey Irak'ın Erbil ve Süleymaniye kentlerine, belli dönemlerde Bağdat kentine düzenli tarifeli seferler yapan bir havayolu. Halen bu seferlerimiz devam ediyor. Yakın ilişkilerimizi daha da artırarak, o bölgedeki ihtiyacı da öngörerek, Atlasjet Irak'ı kurma kararı aldık. Bunun ön hazırlıkları ve çalışmaları tamamlandı. 2012'nin ilk yarısında Atlasjet Irak hayata geçecek. Bununla ilgili uçak satınalma anlaşmaları da yapıldı. 2012 yılında Atlasjet Irak da Irak çıkışlı tarifeli uçuşlarına başlayacak konuma geliyor.''

Ersoy, 2010 yılını 516,7 milyon lira ciro ve 48,8 milyon lira net karla kapatan şirketin, ödediği 9,9 milyon lira vergiyle sektörde ''en fazla vergi ödeyen havayolu şirketi'' olduğunu söyledi.

RUSYA VE IRAK YATIRIMLARI

Soruları da yanıtlayan Ersoy, Rusya'daki havacılık yatırımlarının havayolu ile sınırlı olmadığını, Batı Sibirya bölgesinde yap-işlet-devret modeliyle ihalesini üstlendikleri bir havalimanının inşaatının ağustos ayında inşaatın başlayacağını kaydederek, ''Rusya'da şu anda 7-8 havayolu ruhsatını inceliyoruz. Bir tanesiyle hemen hemen mutabakata vardık. Bunu satın alıp kendi yapımızı buna monte edeceğiz'' dedi.

Ersoy, Rusya'da kurulacak havayolu şirketinin ilk aşamada 3 uçakla hayata geçeceğini, daha sonra düzenli olarak charter ve tarifeli seferlerle artacağını belirterek, Rusya'ya yapılacak yatırımın ilk aşamada 100 milyon doların üzerinde olacağını bildirdi.

Atlasjet Irak projesini Irak'taki ortaklarıyla yürüteceklerini ifade eden Ersoy, ''Onların kurdukları bir havayolu var ama ruhsatları yoktu. O havayolu şirketine ortak oluyoruz. Bu ay içinde tamamlanacak. Daha sonra ruhsatlandırma işlemine geçilecek. Proje için en az 2 uçak satınalması gerekiyor. Bunların satınalma anlaşmaları yapıldı. İlave, en az 3 tane daha uçak satınalmasını bu yıl içinde teslim edilmek üzere tamamlamış olacağız. Bölgede yapacağımız tahmini yatırım, uçak maliyetleri haricinde, ilk aşamada 15 milyon dolar seviyesinde olacak'' diye konuştu.

Ersoy, uçak satınalması için Bombardier ve Airbus ile görüşmelerinin nedenini, ''yeni nesil, az yakıt tüketen, az ses kirliliğine yol açan uçak üretimini bu iki üreticinin yapması'' olarak açıkladı.

Anlaşmayı haziran içinde tamamlamayı planladıklarını, yeni nesil uçakların birisi konusunda mutabık kaldıkları zaman en az 15 uçaklık protokolü imzalayacaklarını belirten Ersoy, uçakların teslim tarihinin 2016-2017'de olacağını ve bunun 1 milyar doların üzerinde yatırım gerektirdiğini söyledi.

Ersoy, 2011 yılında ciroda yüzde 10-15 artış beklediklerini de ekledi.

ATLANTIC FLIGHT ACADEMY

Atlasjet Üst Yöneticisi (CEO) Orhan Coşkun da sektördeki pilot açığını kapatmak amacıyla Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu işbirliğiyle Atlasjet bünyesinde kurulan Atlantic Flight Academy'e (AFA) ilişkin bilgi verirken, Türkiye'de havayollarında çalışan yabancı pilot sayısının 700 olduğunu ve bunun daha da artacağını belirtti.

Çoşkun, 7 adet 2011 model glass kokpit Diamond eğitim uçağı satın alan AFA'nın, 2012 yılında uçak sayısını 20'ye çıkaracağını kaydederek, AFA'nın kendi eğitim pisti ve öğrencilerin kalacağı tesisler ile bölgenin en büyük uçuş eğitim tesisi olması hedeflendiğini söyledi.

Coşkun, soruları yanıtlarken, tesisin güney illerinden birinde olacağını, şu anda alternatiflerin değerlendirildiğini dile getirerek, ilk aşamada 5 milyon dolarlık yatırım yapılacağını kaydetti.

Toplantının ardından Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanı Bülent Sarıgül, Ersoy'a ''en çok vergi veren havayolu şirketi'' başarı plaketini sundu.

Atlasjet, ödediği 9,9 milyon lira kurumlar vergisi ile ''en çok vergi veren havayolu şirketi'', Türkiye genelinde de büyük mükellefler içerisinde en çok vergi ödeyen 102. şirket oldu.