Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Bloomberg HT'den Hande Berktan'ın sorularını yanıtlayan Akbank Genel Müdürü Ziya Akkurt, Akbank'ın Citi ile ortaklaşa hayata geçirdiği Citiwings kartın CITI'nin Türkiye'de hisselerini satacağı yönündeki iddialara en güzel yanıt olduğunu söyledi. Akkurt, taksi ile şuraya gidilseydi işlem ücretinden daha ucuz olurdu şeklinde yapılan açıklamaların da popülist yaklaşımlar olduğunu söyledi. Akkurt Akbank'ın yılda sadece teknoloji altyapısına 350 milyon liralık yatırım yaptığını ve bu hizmetin de bir bedeli olması gerektiğini söyledi.

Akbank Wings karta global özellikler ve avantajlar kazandıran Citibank işbirliğinin bir parçası olarak Türkiye'deki müşterilerine Haziran ayı itibarı ile Citi Wings kartı sunacak. Citi Wings kartın tanıtım toplantısının ardından Bloomberg HT''nin sorularını yanıtlayan Akbank Genel Müdürü Ziya Akkurt, Citi ile işbirliğinden, bankacılık işlem ücretlerine varıncaya değin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Z.A: Citi ile 2006 'dan başlayan ortaklığımız 2007'nin başında realize oldu.O günden beri birçok ortak çalışmamız oldu, sinerji yarattık. Bugün dünya çapında bir ürün çıkarttık. İlk defa bir Türk bankasının kartına yabancı bir bankanın bazı özelliklerini alıp monte ettik. Türk halkı için uluslararası bir kart geliştirdik. Bu işbirliğinin Türk bankacılığı açısından önemli bir kilometre taşı olduğunu düşünüyorum. Citi Wings, Citi ile Akbank arasında kalıcı bir sinerji için önemli bir adım.

H.B:Akbank müşterileri Citi'nin dünya genelindeki 13.000 ATM'sinden yararlanabilecek. Yurtdışındaki ATM'lerden nakit çekimlerinde farklı bir faiz oranı mı uygulanacak? Hali hazırda 400 bin Wings kart kullanıcısı var ve bu bir anlamda yeni 400 bin kart basmanız anlamına geliyor? Bu kart aidatlarında bir artışa neden olacak mı? Citi Wings ile müşteri sayısında ne kadarlık bir artış öngörüyorsunuz? 

Z.A: Öncelikle yurtdışındaki faiz Merkez Bankası'nın bizlere koyduğu kurallar çerçevesinde uygulanan faiz oranıdır. Ekstra bir artış sözkonusu değil. Kart aidatına gelince, bugünkü aidat ne ise aynısı devam edecek. Müşteri adedine gelince ise, hedefimiz müşteri sayısını artırma değil, müşteriye sunduğumuz kaliteyi yükseltmek olacak.

H.B: Citi'nin Türkiye'deki hisselerini satacağı yönünde iddialar var bu anlaşma bir nevi bu iddiaları çürüttü mü?

Z.A: Bu anlaşma Citi'nin, Akbank ve Türkiye'de ne kadar kalıcı olduğununun göstergesidir. Citi, Akbank ile ortaklığına kısa vadeli bakıyor olsaydı bir anlamda yatak odasını açmak anlamına geliyor. Bu işbirliğine gitmezdi. Bu işbirliği ile Citi Akbank ile olan taahhütünü göstermiş oldu.

H.B:Bankacılık işlem ücretleri tavan yapmış durumda peki bu işlem ücretlerine nasıl yansıyacak?

Z.A: Biz hizmete para ödemeyi adet edinmemiş bir ülkeyiz. Şimdi bankalar bu hizmetin karşılığını almak durumundalar. Akbank olarak her yıl sadece teknoloji altyapısına 350 milyon liralık yatırım yapıyoruz. Bunların hiç kimse karşılığı olmadan yapamaz. Bunlar bankacılık hizmetlerinin kalitesini, iş çabukluğunu ve hızını sağlıyor. Herkes oturduğu yerden internet bankacılığı yapabiliyor.Tabii ki önemli olan işlem ücretlerinin makul bir düzeyde olmasıdır. Bazen şuraya taksi ile gidilseydi bankacılık işlem ücretinden daha ucuz olurdu, şeklinde popülist söylemler oluyor bunlara hiç gerek yok. Sonuçta bir hizmet var ve bunun karşılığını da çok eleştirmemek lazım.

CITI EMEA BÖLGESİ CEO'SU VERME: TÜRKİYE CITI'NİN RADARINA GİRDİ, YATIRIMLARIMIZ DEVAM EDECEK

Citi EMEA Bölgesi CEO’su Alberto Verme basın toplantısında yaptığı konuşmasında, “Türkiye, güçlü makroekonomik göstergeleri ile bulunduğu bölgede öne çıkıyor. Dünyanın en büyük 17. ekonomisi olan Türkiye, 2010 yılında gerçekleştirdiği % 8.9 büyüme oranı ile Avrupa’nın ve gelişmekte olan piyasaların en hızlı büyüyen ekonomileri arasında yer alıyor. Türkiye, istikrarlı bir ekonomiye sahip olup, kalifiye işgücü için bir cazibe merkezi konumunda olan önemli bir ulaşım ve ticaret merkezi. Tüm bu özellikleri ile öne çıkan Türkiye’nin, ileriki dönemde de parlayan bir yıldız olmasını bekliyoruz. Türkiye, dünyanın ve Citi’nin radarında yer alıyor.” dedi.

CITI WINGS KART SAHİPLERİNİ NELER BEKLİYOR?

Wings’e bu projeyle Citi’nin 4 yeni global özellliği ekleniyor. Dünyadaki kredi kartı uygulamalarını bu kadar kapsamlı olarak başka bir bankayla paylaşması sebebiyle Citi için de bir ilk oluşturan bu proje kapsamında, Wings sahipleri bundan sonra yurtdışında ihtiyaçları olan nakdi, Citi’nin global düzeydeki ATM ağından nakit çekim ücreti ödemeden çekebilecekler. Kart sahipleri Wings Globeshopper özelliği ile Amerika’dan yapacakları on-line alışverişler sonrasında ürünlerini indirimli kargo ücretiyle satın alabilecek. Citi Mil Transfer programı kapsamında Wings mil puanlarını British Airways Executive Club ve Singapur Havayolları KrisFlyer Programı gibi uluslararası havayolu şirketi milleri ile birleştirerek daha hızlı bedava uçma olanağı da sağlayacak olan Wings, ayrıca kullanıcılarını Citi World Privileges Programı sayesinde dünyada 4.000 restoran, otel ve mağazadaki indirimlerden yararlandıracak.

Hande Berktan