Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

AB Komisyonu, Türkiye'de internet filtrelemesi tartışmasıyla ilgili olarak, "internet içeriğine erişimin engellenmesinin hedefe yönelik ve orantılı olması gerektiğini" bildirdi.

AB Komisyonu'nun genişleme ve komşuluk politikasından sorumlu üyesi Stefan Füle'nin sözcüsü Natasha Butler, basın toplantısında konuyla ilgili bir soru üzerine, internet filtrelemesiyle ilgili Türkiye'de yaşanan gelişmeleri yakından izlediklerini belirterek "Genel kelime listelerine dayanılarak internet sitelerinin kapatılması ifade özgürlüğünü ve halkın bilgi edinme hakkını ihlal edebilir" dedi.

AB Komisyonu'nun, internet sitelerine erişimin sıkça, "içerik ve süre bakımından orantısız şekilde" durdurulmasından duyduğu rahatsızlığı dile getiren Butler, "özellikle 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında kanunun ifade özgürlüğünü ve halkın bilgiye erişim hakkını sınırladığı" görüşünü savundu.

İnternette çocuk pornografisi gibi tehlikeli içeriği engellemek için AB Komisyonu'nun da paket hazırladığını hatırlatan Butler, bu tür önlemlerin hedefinin iyi belirlenmesi ve orantılı olmasının önemini vurguladı.