Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

(A.A) - ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, ''ABD ve AB'nin, Suriye hükümetinin izlediği yolu değiştirmemesi halinde, Suriye'nin protestoculara karşı uyguladığı şiddete yanıt olarak yeni adımlar atacağını'' bildirdiler.

Ashton, Washington'da Clinton ile görüşmesi öncesinde düzenlenen ortak basın toplantısında, Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ile görüştüğünü ve kendisine şiddeti durdurma zamanının geldiği mesajını verdiğini söyledi.

Suriye'de son birkaç gün içinde meydana gelen gelişmelerden derin kaygı duyduğunu ifade eden Ashton, Suriye hükümetinin tavrını hemen değiştirmesi gerektiğini vurguladı.

Ashton, ''Oradaki durumun ciddiyetini hepimizin çok iyi farkında olduğu düşüncesindeyim. Artık tüm seçenekleri değerlendirmemiz gereken bir noktadayız. Dolayısıyla önümüzdeki saatler ve günlerde yeni bir dizi adımların atılacağını düşünüyorum'' diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakanı Clinton da, Ashton'ın bu sözlerine katıldığını belirterek, ABD ve AB'nin Suriye'ye yeni adımlar planladığını kaydetti.

Clinton, ''Önümüzdeki günlerde ilave adımlara başvuracağız'' ifadesini kullandı.

ABD yönetimi geçen ay Sonunda, aralarında Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın iki akrabasının da bulunduğu rejimin bazı yetkililerine ekonomik yaptırımlar uygulamaya başlamıştı.

-İRAN'IN NÜKLEER DOSYASI-

İran konusunda da açıklamalar yapan ikili, İran'ın nükleer programıyla ilgili uluslararası görüşmelere geri dönmesi ve dünyaya nükleer konudaki niyetlerinin barışçıl olduğunu kanıtlaması gerektiğini vurguladı.

Clinton, ''İran, nükleer konudaki uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmeli ve konuyu ciddi biçimde müzakere etmelidir. İran'ın, oyalama taktiklerine son vermeye, kabul edilemez ön koşullardan vazgeçmeye ve uluslararası toplumun kaygılarını ele almaya hazır olduğunu gösterme sorumluluğu bulunmaktadır'' diye konuştu.

İran'ın Ashton'a hitaben yazdığı, AB'nin nükleer konulardaki müzakerelere ilişkin mektubuna da değinen Ashton, mektubun, kendisinde hayal kırıklığı yarattığını ve İran'ın mektuptaki noktalara açıklık getirmesini istediğini belirterek, ''Onlardan, masanın üzerindeki teklifin, daha dikkatli incelemeleri gereken bir teklif olduğunu kabul eden daha güçlü ve daha iyi bir mektup beklerdim'' dedi.