Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Belarus Devlet Başkanı Aleksandır Lukaşenko, Belarus rublesinin dengesini korumak için Rusya'nın kendilerine mal karşılığı 3 milyar dolar kredi vermesini umduğunu söyledi.

Lukaşenko, Belta Haber Ajansına yaptığı açıklamada, ''Belarus rublesini desteklemek için Rusya Federasyonu ile istikrar kredisi görüşmeleri yürütmekteyiz. Buna olumlu karşılık verecek gibi görünüyorlar'' dedi.

Kremlin'den adı açıklanmayan bir kaynak da, Rus Haber Ajansı RİA Novosti'ye yaptığı açıklamada, Rusya'nın sadece 1 milyar dolarlık kredi vermeye hazırlandığını belirterek, Rus gaz devi Gazprom'un Belarus'tan Avrupa'ya gaz taşıyan boru hattının kontrolünü ele geçirmek için hala son derece ilgili olduğunu söyledi

Rusya Maliye Bakanı Aleksiy Kudrin de daha önce yaptığı açıklamada, krediyi Rus hazinesinden vermeyeceklerini, bunun Belarus, Rusya ve Kazakistan'ın üyesi olduğu Avrasya Ekonomik Topluluğu (EURASEC) Krizle Mücadele Fonu'ndan karşılanabileceğini söylemişti.

Belarus para birimini korumak ve Döviz açığını kapatmak için Rusya'dan 1 milyar, EURASEC'den de 2 milyar dolar kredi verilmesini daha önce talep etmişti.

Kudrin, Belarus ile 3 milyar dolarlık kredi görüşmelerinin önümüzdeki birkaç gün içinde sonuçlanacağını söylemekle yetindi.

RİA Novosti, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in bugün bir telefon görüşmesi yaptığını ve iki tarafın da borç koşulları konusunda anlaşmaya vardıklarını belirterek, bunun da görüşmelerin birkaç gün içinde sonuçlanabileceği anlamına geldiğini duyurdu.

Haberde, Lukaşenko'nun görüşmede, bir dizi devlet şirketini 3 milyar dolara satmayacağını söylediği belirtilerek, ''Devlete ait bazı şirketler ödeme dengesini sağlamak için özelleştirilecek. Şirketleri ve zamanını Belarus belirleyecek'' ifadesini kullandığı kaydedildi.

Beltrans'ın sahip olduğu gaz boru hattının özelleştirilecek kurumlar arasında olup olmadığı konusunda her iki taraftan da açıklama yapılmadı.