Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

(A.A) - Taner Yıldız, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi'nin 9. Olağan Genel Kurul toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin son 8 yıldaki büyümesinin bu tür toplantılarda en etkili şekilde görüldüğünü vurgulayarak, gayri safi yurt içi hasılanın 235 milyar dolardan 740 milyar dolar seviyesine çıktığını, geçen yıl OECD ülkeleri içinde birinci, dünyada da ilk 4'te büyüme rakamı gerçekleştiğini söyledi.

Dünya ekonomisinde ilk 26'dan ilk 17'ye gelindiğini, enflasyonun yüzde 39'dan yüzde 4,5-5'lere düştüğünü, ihracatın 36 milyar dolardan 114 milyar dolara çıktığını anlatan Yıldız, bu gelişmelerin ülkede sağlanan istikrar sayesinde yaşandığını kaydetti.

Türkiye'deki enerji politikalarının, sağlanan siyasi istikrara paralel olarak serbest piyasada her zaman alınır, satılır bir halde olacağını daha önce söylediğini hatırlatan Yıldız, ''Elektrik fiyatlarının kısa vadede biraz yükseliyor gibi olsa da, orta ve uzun vadede kesiklikle düşeceğini belirtmiştim. Son 4 yılda serbest piyasada satılan elektrik 17 kuruşla başladı, 15 kuruşa indi, önceki yıl 13,5 kuruştan satıldı, içinde bulunduğumuz yıl da 9-10 kuruşa satılır hale geldi'' diye konuştu.

-KAYSERİ PAZARLIĞI-

Bakan Yıldız, bir yatırım firması ile elektrik fiyatı konusunda Kayseri OSB için pazarlık yaptığını belirterek, şöyle konuştu:

''Kayseri OSB'de yıllık 1 milyar kilovat/saat elektrik tüketimi olacak. Şu anda rakamlar 800-850 milyon kilovat/saat civarında. Türkiye'de çok ciddi yatırım yapan ve enerji üretim santrali olan bir yatırımcımızı çağırdım, dedim ki, 'Ben Kayseri milletvekiliyim ve Kayseri ile alakalı istisnai bir durum istiyorum'. OSB Başkanımız Ahmet Hasyüncü, 13 kuruş civarında aldıklarını söyledi. Ben de inşallah görüşmek üzere, kedilerini bir masada oturtmak kaydıyla 1 milyar kilovat/saat üzerinden 11,5 kuruş üzerinden bir pazarlık yaptım. İnşallah bu pazarlık bir sonuca ulaşır, şartlar yerine getirilir. Kayseri'nin bu kadarının da hakkı olduğunu düşünüyorum ve bunun Kayseri adına yapılmasının doğru olacağını bir kez daha vurguluyorum.''

Bakan Yıldız, 1 ve 2 Nolu elektrik tarifeleriyle ilgili yeni düzenleme yapılacağını da ifade ederek, ''1 ve 2 Nolu tarifelerle ilgili, biraz daha ihtiyatlı konuşmalıyım. Biz burada tavanda mı, tabanda mı buluşacağız? Zam yaparak mı bu eşitliği sağlamamız lazım, yoksa fiyat düşürerek mi? Fiyat düşürerek yaptığımızda bir kısım dengeleri bozuyoruz. Fiyat yükseltirsek, zam anlamına geliyor. Her ikisini balans edecek bir çalışma içerisinde arkadaşlarımızın gayretli olmasını istedim'' diye konuştu.

-DOĞALGAZ KONTRATLARI ÖZEL SEKTÖRE DEVREDİLECEK-

Doğalgaz kontratlarının 6 milyar metreküplük bölümünü özel sektöre devredeceklerini belirten Yıldız, ''Doğalgazla alakalı kontratlarımızı özel sektöre devredeceğiz. 6 milyar metreküplük kısmını. İçinde bulunduğumuz ay deklare edilecek, Haziran ayında da bu, kısmi bir uygulamaya geçecek. Belki de Kayseri Organize Sanayi Bölgesi'nin de katılacağı bir yapı içerisinde, toptan gaz alıp, toptan satışı veya kullanımıyla alakalı önünüzde bir hareket alanı var'' dedi.