Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'daki Topix Endeksi, bankaların öncülüğünde son 5 gündür ilk kazançlı gününü kaydetti. Mizuho Financial Group Inc.'in bireysel ve kurumsal bankacılık birimlerini birleştireceği haberi ve yendeki değer kaybı Tokyo Borsalarındaki yükselişte etkili oldu.

Japonya'nın üçüncü büyük halka açık bankası Mizuho yüzde 2.4 değerlendi. Tokyo Electric Power, şirketin Fukuşima Nükleer Santrali için detaylı bir istikrar planı açıklaması üzerine yüzde 1.8 artış kaydetti. Renesas Electronics Corp., Nikkei gazetesinde yer alan, 11 Mart'taki depremin ardından şirketin arabalar için çip üretmeye yeniden başlayacağı haberinin sonrasında yüzde 5.6 oranında sıçradı.

Nikkei 225 Endeksei yüzde 0.8 kazançla 9,642.03 puana; Topix endeksi ise yüzde 0.7 kazançla 834.55 puana çıktı.

Yenin mevcut durumunun piyasaları bir miktar rahatlatarak, hisse senetlerini desteklediğini hatırlatan Tokyo'daki Mizuho Asset Management Co.'nun yatırımcılarından Seiichiro Iwamoto, Renesas'a ilişkin raporun olumlu bir gelişme olduğunu, bunun depremden sonra toparlanmaya da işaret ettiğini, böylece belirtsizliklerin azalacağını söyledi.

Yen, yarın açıklanacak olan ve Japon ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde daraldığına işaret etmesi beklenen raporun öncesinde düştü. Euro karşısında 115.43'ten 116.41 seviyesine gerileyen yen, dolar karşısında da 81.40'tan 81.59 seviyesine geri çekildi.

Düşük yen, denizaşırı ülkelerde faaliyet gösteren Japon şirketlerinin kazançlarını yükseltiyor.