Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Borsası, temel gıda üreticileri ve bankacılık hisselerindeki değerlenmenin öncülüğünde bir haftanın en yüksek değerine ulaştı. Borsadaki yükselişte, bu üreticiler ve bankaların kazançşarının, dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisindeki yavaşlamalardan etkilenmeyeceğin yönündeki spekülasyon etkili oldu.

Çin'in en büyük baijiu likörü üreticisi Kweichow Moutai Co., Huatai United Securities Co.'nun gıda ve içecek şirketlerinin tavsiyesini yükseltmesiyle 5 ayın en yüksek seviyesine çıktı. China Merchants Bank Co., bu hafta 2 ayın en düşük seviyesine gerilemesinin ardından yüzde 2.1 oranında prim yaptı. China Shenhua Energy Co. ise Citic Securities Co.'nun yakıt taleplerinin beklenenin üzerinde olabileceğini söylemesi üzerine kömür üreticileri arasındaki kazanca öncülük etti.

Tüketici hisselerinin ekonominin hız kesmeye başladığı dönemde en iyi hisse türü olduğunu ve uzun süre daha istikrarlı kazanç büyümesi vaadettiklerini belirten Shanghai River Fund Management Co.'nun genel müdürü Zhang Ling, parasal sıkılaştırmaların artışıyla, piyasanın genel olarak bir skala içinde seyredeceğini söyledi.

Şanghay Bileşik Endeksi yzüde 0.7 değerlenerek 2,873.45 puandan, CSI 300 Endeksi ise yüzde 0.9 kazançla 3,143.17 puandan işlem gördü.

Şanghay Bileşik Endeksi, parasal sıkılaştırmaların ekonomik büyümeye etki edeceğine dair endişeler sebebiyle 18 Nisan'da kaydettiği 5 ayın zirvesinden yüzde 6 oranında gevşedi. Çin Merkez Bankası 2010'un başından bu yana bankaların munzam karşılık oranlarını 11 kez, faizleri ise 4 kez artırdı. Endeksteki düşüş, bu yılki kazançları da yüzde 2.3'le sınırladı.