Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

İSTANBUL (A.A) - 18.05.2011 - Dış Ticaret Müsteşarlığı, Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TETSİAD), Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) ve KOSGEB desteğiyle İstanbul Fuarcılık tarafından düzenlenen 17. İstanbul Ev Tekstili Fuarı (EVTEKS 2011) açıldı.

CNR Expo'da düzenlenen fuarın açılışında konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ev tekstili sanayinde dünyada ikinci olan fuarın sektöre değer katan çok önemli bir organizasyon olduğunu ve bu yıl 17.'ncisi düzenlenen fuarın bundan sonra da geleneksel olarak yıllarca devam etmesinin en büyük dilekleri olduğunu söyledi.

Büyükekşi, fuara geçen yıl 160'ı yabancı bin firmanın katıldığını ve 60 ülkeden alıcıların geldiğini, bu yıl da dünyanın farklı coğrafyalarından fuar için gelenler olduğunu söyledi. Fuara geçen yıl 18 bin 300 yabancı ziyaretçinin geldiğini de hatırlatan Büyükekşi, şöyle konuştu:

''Demek ki dünya çapında bir fuara biz Türkler imza atıyoruz. Dünya çapında büyük işlere imza atmaya alıştık. İhracatımız, üreticimiz için dış dünya için artık ihracat son derece önemli rol oynamayla başladı. Gaziantep'te mal satar gibi Suudi Arabistan'a mal satıyoruz. Denizli'ye mal gönderir gibi Almanya'ya ihracat yapıyoruz. Dünya çapında üretiyoruz, dünya çapında satıyoruz. Sektör kendisi için yeni trendler çerçevesinde yeni oluşumlar ve dönüşümler yapıyor. Dönüşüm hız kazandıkça ihracat artıyor. Böylelikle üretim gelişiyor. Tekstil sektörü de artık dünya trendlerini belirlemeye ve yön vermeye başladı. 2012 yılının dünya ev tekstili trendi bu fuarda belirlenecek'' dedi.

Büyükekşi, ev tekstili sektörünün sahip olduğu potansiyelle ihracatta büyümeye devam edeceğini ve dünya ev tekstili içinde Türkiye ev tekstili sektörünün yaklaşık yüzde 5 pay aldığını belirterek, bu payı artırmak için bundan sonra da büyük bir mücadelenin içinde olacaklarını söyledi.

Konuşmasında Türkiye'nin 2023 hedeflerine de işaret eden Büyükekşi, şu anda 2023 yılı 500 milyar dolar ihracat hedefine yönelik eylem planları hazırladıklarını belirterek, ''Tekstil sektörünün 2023 yılı ihracat hedefi 20 milyar dolar. İnşallah bu hedefe fuarlar vesilesiyle ulaşacağız. Hedefimiz dünya ticaretinden 2023'de yüzde 1,5'luk pay almak'' dedi.



-''KATILIMCI OLARAK DÜNYANIN 2. BÜYÜK EV TEKSTİLİ FUARI''-



Törende konuşan Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TETSİAD) Başkanı Yaşar Küçükçalık da, katılımcı oranı olarak dünyanın 2. büyük ev tekstili fuarı olan bu fuarın, ev tekstilinde Türkiye'nin ne kadar geliştiğini göstermesi açısından önemli olduğunu söyledi.

Fuar organizasyonu olarak daha iyi yerlere gelmesini sağlamanın hükümetin ve işadamları olarak kendilerinin görevi olduğunu ifade eden Küçükçalık, sivil toplum, özel sektör ve devletin el ele verdiğinde çözülemeyecek hiçbir sorun bulunmadığını kaydetti.

Konuşmaların ardından Büyükekşi, Küçükçalık ve Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu kurdeleyi keserek fuarın açılışını yaptı. Katılımcılar daha sonra fuarda stantları gezerek bilgi aldılar.



-FUARA 1000 FİRMA KATILIYOR-



CNR Expo'da 120 bin metre karelik alanda düzenlenen Evteks Fuarı'na bu yıl 160'ı yabancı 1.000'e yakın firma katılıyor.

Geçen yıl 2,5 milyar doların üzerinde ticaret hacmi oluşturan Evteks'in önemli bir iş potansiyeli oluşturması bekleniyor.

Fuara, Avusturya, Belçika, Kanada, KKTC, Mısır, Yunanistan, Almanya Hindistan, İtalya, Lübnan, Moldova, Pakistan, Polonya, Rusya, İspanya, Suriye, Birleşik Arap Emirlikleri, ABD, İngiltere, İsviçre gibi ülkelerden firmalar katılıyor. Fuara bireysel katılımların yanı sıra Belçika, İspanya, Hindistan, Mısır devlet düzeyinde katılım gösteriyor. Fuarın yurt dışı katılımı geçen yıla göre yüzde 45'in üzerinde artış gösterdi.

İstanbul Ev Tekstil Fuarı'na 60'a yakın ülkeden alıcı geliyor.

Almanya, Belçika, Fransa, Hollanda ve İspanya gibi ülkelerle Ortadoğu'dan sektör dergilerinin 50 önemli editörünün de fuarı takip etmek üzere İstanbul'a geldiği bildirildi.

Ev tekstilinde bir sonraki yılın moda ve trendlerinin belirlendiği fuara, UTİB organizesinde Trend Alanı oluşturuldu. Fuarda en son trendler sektörle paylaşılarak ziyaretçilere sunuluyor. Fuar, 21 Mayıs tarihine kadar ziyarete açık olacak.



-ÇİNLİ FİRMALARIN PROTESTOSU



Öte yandan, fuara katılmak için CNR Fuarcılık ile 24 Ağustos 2010 tarihinde anlaşma imzalayan 149 Çinli firma da kendilerine tahsis edilen stant alanını beğenmedikleri için fuar önünde pankart açarak protesto gösterisinde bulundular.