Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bloomberg'in raştırmasına göre, petrol fiyatları gelecek hafta, ekonomik büyümenin dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD'de petrol talebini artıracağı beklentileri ile yükselebilir.

Bloomberg'in araştırmasına katılan 43 analisten 18'i, yani yüzde 42'si, petrolün gelecek hafta yükseleceğini, 15'i, yani yüzde 35'i düşeceği tahmininde bulunurken, kalan 10'u fazla bir değişiklik olmayacağını düşünüyor. Geçen hafta, ankete katılanların yüzde 50'si petrol fiyatlarının düşeceği yolunda tahminde bulunmuştu.

Dün ABD'de haftalık işsizlik başvuruları 29,000 düşerek 409,000'e düşür ve beklenenden daha iyi çıktı. Bu verinin 420,000 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyordu.

St. Louis'te Confluence Investment Management'tan şef piyasa ekonomisti Bill O’Grady, "Ekonomik veri kötü değildi. Yalnızca beklenti biraz yüksekti" dedi.

ABD Enerji Bakanlığı verilerine göre, benzin talebi geçem hafta yüzde 2.5 artarak günlük 9.05 milyon varile yükseldi. Talep böylelikle, üç hafta içinde ilk artışını gösterdi. Toplam yakıt tüketimi ise yüzde 1.9 artarak günlük 18.5 milyon varile yükseldi.

Petrol vadeli kontratları, 2 Mayıs'ta gördüğü son 14 ayın zirvesinden yüzden 14 değer kaybetti. Fiyatlar ise, dolar ve ABD'deki stokların düşüşü ve Mississippi Nehri'ndeki selin etkisinin geçmesi sonrası düştü.

O'Grady, "Oldukca sert bir satış dalgası gördük ve bu dalganın hızını kaybettiğini düşünüyorum" dedi.

Haziran vadeli ham petrol kontratı bu hafta 79 sent ya da yüzde 0.8 düşerek varil başına 98.86 dolara düştü. fiyatlar geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 45 arttı.

Petrol anketi, başlangıç tarihi olan Nisan 2004'ten bu yana fiyatların yönünü yüzde 47 oranında doğru tahmin etti.