Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

BERLİN/PEKİN (A.A) - 20.05.2011 - IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn'ın istifasının ardından yeni başkanın kim olacağına ilişkin tartışmalar devam ediyor.

Tayland, Rusya ve Güney Afrika da dahil olmak üzere gelişmekte olan piyasalarda yetkililer, IMF'nin yeni başkanının gelişmekte olan ülkelerden seçilmesi gerektiğini ifade ediyor. Ancak gelişmekte olan ülkeler, şu ana kadar tek bir adayın ismi üzerinde fikirbirliğine varmış durumda değiller.

Çinli yetkililer, açıkça herhangi bir adayı desteklemezken, Tayland ve Filipinler'de, Singapur Maliye Bakanı Tharman Shanmugaratnam olası aday olarak destekleniyor.

Filipinler Maliye Bakanı Cesar Purisima, Shanmugaratnam'ın ''kesinlikle üstün nitelikli'' olduğunu belirtirken, ''1990'lı yılların sonunda Asya da borç krizi yaşadı ve buradan elde edilen deneyimle Avrupalı arkadaşlarımızın borç krizlerine yardımcı olabiliriz'' dedi. Purisima, ABD ve Avrupa'nın bu süreci ille Avrupalı olmak üzerinden değil, nitelikli olmak üzerinden tüm adaylara açması gerektiğini ifade etti.

Tayland Maliye Bakanı Korn Chatikavanij de, Shanmugaratnam da dahil olmak üzere Asya'nın iyi adayları olduğunu kaydetti.



-''CİNSİYETİ AVANTAJ''-



İsveç Maliye Bakanı Anders Borg, Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde'ın olağanüstü ehliyete sahip olduğunu belirterek, Lagarde'ın cinsiyetinin ''avantaj'' olduğunu, çünkü bugüne kadar dünyanın yarısının IMF başkanı olarak temsil edilmediğini ifade etti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de Lagarde'ın adaylığının sorulması üzerine, ''Adı geçenler arasında, iyi bir şöhrete sahip olduğunu, ayrıca çok beğendiğimi söyleyebilirim'' dedi.

ABD, herhangi bir adayın ismini açıkça zikretmemekle birlikte açık ve hızlı bir süreç istedi.

Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Hazine Bakan Yardımcısı Lael Brainard, herhangi bir aday için bir pozisyon takınmadıklarını, bu durumda önemli olanın açık ve hızlı hareket etmek olduğunu söyledi.

Hazine Bakanı Timothy Geithner'ın yazılı açıklamasında ise ABD'nin herhangi bir gruptan adayı destekleyebileceği konusunda açık kapı bırakıldı.

ABD ve Avrupa bir araya geldiğinde IMF yönetim kurulundaki oyların yüzde 50'sinden fazlasını temsil ediyor.

Eski İngiltere Başbakanı Gordon Brown ise çalışmalarından dolayı Strauss-Kahn'a teşekkür ederek, IMF'nin küresel finansal kriz sırasındaki tutumunda önemli bir rol oynadığını belirtti.

IMF ile ilgili uzun yıllara dayanan deneyimi olan Brown, başkan adaylığı eğilimi olmadığını kaydetti.