Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Merkez Bankası'nın önümüzdeki hafta çarşamba günü yapacağı PPK toplantısı öncesi piyasalardaki beklentiler negatife döndü. Şu ana kadar TL ve yabancı para birimi cinsinden zorunlu karşılıkları artıran Merkez Bankası'nın artan cari açık rakamı karşısında bankaların swap işlemlerini de zorunlu karşılıklar kapsamına alabileceğinden endişe ediliyor. Böyle bir olasılığın ortaya çıkması, faiz piyasasında sert satışların oluşmasına neden oldu ve gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 8.95'e tırmandı. İMKB'de de önceki günkü satışlar bugün de devam etti. Endekste, bankacılık önderliğinde kayıplar yüzde 0.68'i buldu. Dolar/TL ise hafif yükselerek 1,5910 seviyesinden işlem gördü.

ABD BorsaLARI GÜNE KAYIPLARLA BAŞLADI

Yurtdışı piyasaların bir kısmında dünkü alımların arkasından Yunanistan ile ilgili soru işaretlerinin de etkisiyle once Euro/Dolar paritesinde sonra hise senetlerinde düşüşler yaşandı.

GAP'in ilk çeyrek karlarının beklentilerin altında gelmesi ve Alman ekonomisinin
gerileyeceği endişelerinin euro'yu geriletmesiyle ABD borsaları güne kayıplarla
başladı. S&P 500 Endeksi, New York'ta saat 9:32 itibariyle yüzde 0.2 gerileyerek
1,340.48 puandan işlem gördü.

Birçok Avrupa hisse senedi ise BP'deki yükselişle birlikte üçüncü günde de yukarı yönlü seyrini sürdürdü. Stoxx 600 Endeksi Londra'da 12:05'te yüzde 0.1 yükselerek 280.34 puan oldu.

ING Bank Trading Masası Grup Müdürü Murat Yardımcı Bloomberg HT'ye, "Yurtdışında risk iştahındaki azalma cari açık sonrası kırılganlaşan iç piyasayı negatif etkiliyor. Döviz satımlarına rağmen sepet kurun 1.92'nin altına gelmemesi içerideki tedirginliği artırdı. Önümüzdeki dönemde kurun bir miktar daha yükselebileceği ve sepet kurun 1.92-1.95 bandında hareket etmesini bekliyorum" dedi.

ABank Bono Masası Müdürü Taner Üremişler ise faizin yüzde 9-9.10 bandına kadar çıkabileceğini belirterel, "Buradan bir miktar başta yabancı talebinin oluşabileceğini düşünüyorum ancak yurtdışındaki risk iştahı artmadan alımların kalıcı olacağını sanmıyorum" diye konuştu.

CITIBANK: İSPANYA SEÇİMLERİ PİYASADAKİ SORU İŞARETLERİNİ ARTIRABİLİR

Citibank'ın raporuna göre, İspanya'da gerçekleşecek seçimler, euro dolara satış getiren önemli bir faktör. Banka, bugünkü raporunda, "Almanya Merkez Bankası Bundesbank'ın Yunanistan borçlarının yeniden yapılandırılmasının krizin yayılmasına sebep olacağı açıklamaları ve İspanya'daki seçimlerin sosyalistlerin yenilgisiyle sonuçlanacağı beklentisi euro dolara satış getirdi. İspanya'da yapılacak seçimlerde sosyalistlerin iktidar olmama ihtimali, bütçede yapılabilecek olan kesintilerin sekteye uğraması anlamına gelebilir. Bu da, piyasaların İspanya'yla ilgili soru işaretlerini artırır" ifadelerini kullandı.

Önümüzdeki hafta Çarşamba günü Merkez Bankası'nın gerçekleştireceği PPK toplantısından çıkacak sonuçlar piyasaların radarında olacak.