Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Cinsel taciz iddiasıyla yargılanan Dominique Strauss-Kahn'ın IMF Başkanlığı görevinden istifa etmesinin ardından yeni başkanın kim olacağına dair tartışmalar sürüyor.

Avustralya Federal Hazine Bakanı Wayne Swan ve Güney Afrika Maliye Bakanı Pravin Gordhan ortak olarak yaptıkları açıklamada, yeni başkanın milliyeti temel alarak seçilmesinin IMF'nin meşruluğunu sarsacağını dile getirdi. Açıklamada, "Kurumun kredibilitesini, güveni ve meşruluğu sürdürebilmesi için seçimlerin kimliği göz ardı ederek, açık ve şeffaf biçimde gerçekleşmesi gerektiği' ifade edildi.

Tayland, Rusya ve Güney Afrika da dahil olmak üzere gelişmekte olan piyasalarda yetkililer, IMF'nin yeni başkanının gelişmekte olan ülkelerden seçilmesi gerektiğini ifade ederken Avrupalı yetkililer yeni IMF başkanının, Avrupa borç krizini politik olarak kavrayabilecek bir Avrupalı olmasını istiyor.

Diğer yandan Kemal Derviş'in IMF Başkanlığı için aday olacağı söylenmiş ancak Derviş bu iddiaları yalanlamıştı.

IMF İcra Direktörleri Kurulu, yeni başkanın belirleneceği seçim sürecini dün başlattı. Kurul, Strauss-Kahn'ın yerine geçmek için aday başvurularını gelecek pazartesi gününden itibaren kabul edecek.